Technika

Robotok egy pizzéria konyhájában

A robotika elképesztő fejlődésen ment keresztül, és manapság már a világ szinte minden területén alkalmazzák a gépeket valamilyen formában. Senkinek sem újdonság például az önvezető autó fogalma. És most úgy néz ki a robotok egy újabb helyen is meg fognak jelenni: a konyhában.

Mountain View-ban, Kaliforniában a Zume Pizza nevezetű helyen már robotok készítik a pizzákat. A döntést főleg a költségek csökkentése miatt hozták meg a kiszállító étteremnél, de más okai is voltak a változásnak. Például a robotok teljesen egyenlően tudják elosztani a szószt a pizzatésztán, és sokkal könnyebben dolgoznak a 426 °C-os sütő mellett. Mi több, a váltásnak köszönhetően a pizzéria csinált egy olyan kiszállító furgont is, ahol a robot a csomagtérben készíti el a pizzát, így a vevő biztos, hogy friss pizzát kap.

A pizzéria egyelőre robotok mellett emberekkel is dolgozik, azonban 2017. márciusára teljesen át szeretnének állni a robotokra. Jelenleg óránként 288 pizzát képesek csinálni, ez is javulhat a későbbiekben, ha minden teljesen automatizált.

Forrás: http://www.businessinsider.com/