Technika

Napelemes okososzlopokat helyeztek ki Isztambulban

Sokan mondják, hogy a technika antiszociállissá tett minket, s teszi ezt töretlenül. De elég megnézni egy régi képet egy vonatállomáson várakozó tömegről és máris láthatjuk, hogy pont ugyan úgy olvasták 100 éve az emberek az újságot, mint ahogy manapság nézi mindenki a telefonját. Azonban volt egy vitathatatlanul hatalmas előnye az újságnak a telefonnal szemben, nem tudott lemerülni. És valljuk be, akárhányszor lemerül a telefonunk utazás közben, rögtön sokkal hosszabbnak tűnik az út. Erre megoldást kínálhatnak a hordozható akkumulátorok, de a törökök egy lépéssel továbbgondolták a koncepciót.

Isztambul városában februárban tűnt fel az első, úgynevezett okososzlop (smart-pole), ami az utazóközönséget segítik azzal, hogy egy töltőállomást biztosítanak számukra a megállókban. A Mito névre keresztelt oszlopot az Art Lebedev stúdió készítette a török tech-céggel, a Verisun-nal karöltve. Az oszlopon helyet kapott 8 töltő, emellett edig WiFi-vel is ellátták, szóval ha éppen fogyóban a mobilnet, az ember könnyen megnézheti az e-mailjeit, vagy tekerheti végig a közösségi oldalait, amíg vár a buszra. Az oszlopon van még egy 7 hüvelykes kijelző is, ami mutatja a beérkező buszok, villamosok járatszámát, várható idejét, sőt a jelenlegi hőmérsékletet is.

mito6

mito1

Viszont a Mito valódi értékét mégis az adja, amit az emberek nem láthatnak a földről. Az oszlopok tetején ugyanis napelemek vannak, amik a Verisun elmondása szerint télen naponta 600 Wattórát, nyáron pedig akár 1.920 Wattóra energiát képesek előállítani. Ez bőven elég a Mito számára, ugyanis számításuk szerint 360 Wattóránál többet nem használ az oszlop. A Verisun egyelőre egy oszlopot helyezett ki Isztambulban, de több építése is tervben van, és nem kacérkodnak az ötlettel, hogy más városokba is elhelyezzenek Mito-kat.

mito5

mito3

Forrás: http://newatlas.com/