Technika

Nikola Tesla ötletére épül a legújabb drón-fejlesztés

Ami egyszer felmegy az előbb utóbb le is jön, szokták mondani. Ez nem lesz igaz a jövő drónjaira, ha bevezetik ezt a forradalmi találmányt. A londoni Imperial College kutatói fejlesztettek ki egy olyan módszert, amivel a drónokat röptükben lehet tölteni, ráadásul mindezt Nikola Tesla egyik koncepciójára építve.

“A technológia az úgynevezett induktív kapcsolást használja, egy olyan módszert, amit Nikola Tesla már 100 évvel ezelőtt bemutatott. A kutatók azóta is folyamatos kísérleteket végeztek, hogy ezt a technológiát tudják használni a drónoknál, de valószínűleg most érkezett meg az áttörés pillanata.” – írták a kutatók. Elhelyeztek egy adót a földön, ami rá van kötve az elektromos hálózatra, ez egy kisebb elektromágneses-mezőt hozott létre. A drónnak az áramkörébe beleszereltek egy kis rézgyűrűt, és így repültek bele ebbe a mezőbe. A drón sikerrel nyert energiát a mezőből.

drone1

A technolgóia jelenlegi legnagyobb problémája, hogy a drónnak 10 cm-re meg kell közelítenie az adót, ami nem mindig lehetséges élesben. De azt mindenki elismeri, hogy 10 centrie lenni az energiaforrástól, vezeték nélkül még így is egy hatalmas ugrás a kábeles töltéshez képest. Éppen ezért az Imperial College kutatói rendkívül bizakodóak. Elmondásuk szerint a lehetőségeknek idővel csak a kézelet szabhat határt. Ha sikerrel továbfejlesztik a jelenlegi technolgóiát, a jövőben akár az elektromos vezetékek felett repülve is tudják majd tölteni magukat a drónok, sőt akár egymást is tölthetik röpptükben.

Forrás: http://www.popsci.com/