Technika

Elon Musk megmutatta min dolgozott a Tesla és a SolarCity

Itt a várva várt bejelentés, Elon Musk lerántotta a leplet a SolarCity-vel közösen kidolgozott projektjéről. A Tesla vezérigazgatója egy futurisztikus prezentációban mutatta be a beépített napelemes tetőket.

A “naptető” nem igényel egy már meglévő tetőszerkezetet, ugyanis ez maga a tető, mint az a nevéből is látszik. A tető persze nem csak kényelmi elemként szolgál, hogy nem kell megépíteni egy tetőt feleslegesen, amit aztán befedünk panelekkel, de így sokkal költséghatékonyabban és sokkal hatékonyabban állítható teremthető meg az az állapot, hogy egy teljesen megújuló energiára épülő házunk legyen.

roof3

roof7

Musk azt állítja a naptető betömi a piaci rést, ahol azok az emberek vannak, akik szeretnének átállni a napenergiára, de túl drága lenne a házuk tetejét úgy felújítani, hogy azokra később napelem paneleket telepíthessenek. Ehelyett a megoldás helyett a Tesla/SolarCity terméke a két folyamatot ötvözi, így a tetőfelújítás és a nepelem panel egy lépésben oldható meg. Musk azt reméli, akik eddig egy égi jelre vártak, most megkapták és váltani fognak napenergiára. A bemutató során Musk többször hangsúlyozta a naptető lényegét: “A cél egy olyan tető, ami jól néz ki, energiát termel, tovább működik és ténylegesen olcsóbb, mint egy új, hagyományos tető.” Ezek után csak annyit kérdezett “Miért vennél mást?”

roof4

roof6

A tető egyik kulcseleme a Tesla Powerwall, ami lényegében egy hatalmas teljesítményű akkumulátor, így mikor nap közben nem vagyunk otthon az energia nem vész el, hanem raktározódik. Most Musk bemutatta az új Powerwall 2.0-t is, és az összes új naptetővel rendelkező házba ilyet fognak tenni. A Tesla és a SolarCity júliusban váltak “tökéletes partnerekké”, ahogy olvasható a Tesla blogján. Akkor azt írták, hamarosan a két cég közös jövőképe valósággá válik. Most Elon Musk tovább ment és kimondta, “A Tesla nem csak egy autógyártó. A valódi célunk, hogy több céggel együttműködve megújítsuk a jövő energiafelhasználását. Az elektromos autók csak egy része a megoldásnak.”

roof5

 

Forrás: http://inhabitat.com/