Technika

A Volkswagen bizonyos modelljei ezentúl figyelik a közlekedési táblákat is

Az útjelző táblák nyomon követése menet közben olykor nehézkes lehet, különösen nagy forgalomban, vagy rossz körülmények között. A sebességjelzőt figyelve, vagy időnként a hátsó ülésen velünk utazó gyerekekre pillantva a sebességhatár megváltozhat, anélkül, hogy mi észrevettük volna.

A Volkswagen dinamikus közlekedési tábla kijelzője megkönnyíti, hogy figyeljük, éppen mennyivel is kellene, vagy mennyivel nem kellene haladnunk, a legutolsó tábla képét mutatva a vezetőnek a műszerfalnál. Az anyósülésen elbóbiskoló utassal ellentétben a dinamikus közlekedési tábla kijelző mindig éber. Egy előre figyelő kamerát használ, hogy felismerje a közlekedési táblákat, amiket aztán a központi konzolban regisztráltaknak megfelelően megjelenít a műszerfalon. A rendszer felismeri a sebességjelző táblákat, autópálya kijáratokat, az előzni tilos táblákat, és az autópálya vége táblákat, illetve néhány modell esőjelző szenzorral is felszerelt, hogy bizonyos autóknál az időjárási körülményeknek megfelelő sebességkorlátozásokat is jelezze.

vw2

Hogy a vezető biztosan ne legyen félretájékoztatva, a rendszer átfuttatja a kamera által érzékelt információkat a GPS-szel, illetve a jelenlegi jármű adatokkal. Elméletileg ez azt jelenti, hogy a sofőrnek nem a 110 km/h limit fog megjelenni egy keskeny külvárosi utcában, még akkor sem, ha a GPS tévesen az autópályára vonatkozó sebességkorlátozást jelezné.

Ez egy kissé túlzásnak tűnhet az Egyesült Államokban, ahol az autópályára vonatkozó sebességkorlátozások világosan jelezve vannak, és alig változnak az időjárás függvényében. Azonban Európában van rá potenciál, hogy igazán hasznos legyen, ahol a sebességhatár változások nehezebben követhetők, különösen a külföldi vezetőknek, akiknek nem feltétlenül egyértelmű, hogy mi a különbség autópálya, országút, vagy autóút között.

A dinamikus közlekedési tábla kijelző bizonyos Volkswagenekben lesz elérhető. Ez pedig annak a függvénye, hogy a világ melyik táján vagyunk, hogy autónkban van-e a szükséges kamera, valamint navigációs felszereltség.

Forrás: http://www.volkswagen.co.uk/