Technika

Lenyűgöző robotbúvár

2016.12.27. - 18:02  |  Nincs hozzászólás

A vizek tele vannak védelemre szoruló korallzátonyokkal és mélyre süllyedt hajóroncsokkal, amiket érdemes lenne megvizsgálni. Ezek többsége azonban olyan mélyen van, hogy a törékeny emberi szervezetnek túl nagy kockázat lenne ilyen mélyre menni. Ezért a Stanford Egyetem kutatói ötvözték az ember mozgékonyságát és a robotok keménységét, hogy megalkossanak egy forradalmi humanoid robotbúvárt.

A OceanOne névre keresztelt robot már sikeresen felderített egy 1664-ben elsüllyedt hajóroncsot, és a kutatók azt állítják, még rengeteg potenciál rejlik benne, főleg ami a mélytengeri élővilág megóvását illeti. Az OceanOne leginkább egy robot sellőre hasonlít az alkotói szerint. Ember-szerű "arca" van, karjai és farka, ami nem csak a közlekedést segíti, de itt kapott helyet a robot akkumulátora is. A szemek helyén kamerák vannak, így a kutatók biztonságos környezetben ülve láthatják, amit még búvárok sem láthatnak.

A karok a legérdekesebb részei az OceanOne-nak. Ezeket is távolról lehet irányítani, de ami igazán lenyűgöző, hogy az ujjak meg tudják mondani az azt vezérlő embernek, hogy amit fog az éppen nehéz, könnyű, puha vagy kemény. Ez rendkívül fontos az olyan küldetésekkor, amikor valamit ki kell menteni a tengerfenékről.

oceanone1

"Az volta célunk, hogy egy ember-szerű robotot csináljunk, ami képes olyan mélyre is lemerülni, ahova egy búvár sem lenne képes. Lényegében úgy működik, mint egy Avatar." - mondta Oussama Khatib, a Stanford egyik kutatója. Így, hogy van egy robot, ami képes az ember számára életveszélyes mélységekig is lemenni, számtalan dolog válik elérhetővé számunkra. Példának okáért a kutatók úgy vélik az OceanOne nagy segítség lehet a víz alatti olajkutak karbantartásában.

Az OceanOne képes a búvárokkal csapatban vagy akár magában is dolgozni. Áprilisban meglátogatta a La Lune roncsait, ami Franciaország partjaitól délre süllyedt el, 1664-ben. Eddig még egyetlen ember sem foghatta meg a hajó maradványait, de az OceanOne lehetőséget adott a kutatóknak, hogy páholyból nézhessék meg a roncsot, sőt néhány darabkát is felhozott belőle. Ami a jövőt illeti, a Stanford további robotok építését tervezi, amik akár együtt is képesek lesznek bonyolult műveletek lebonyolítására.

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »