Technika

Kanada alapszolgáltatásnak nyilvánítja a nagysebességű internetet

2015-ben a kanadaiak körülbelül 82% fért hozzá 50Mbps letöltési sebességhez. Ez az arány bizonyára jobb, mint más országokban, azonban az ország telekommunikációs hivatalának nézőpontjából ez még mindig nem elég jó. A szabályozó testület most hivatalosan is kijelentette, hogy a szélessávhoz való hozzáférés minden polgár lapjoga kell, hogy legyen. A követelést 750 millió kanadai dollárral is megtámogatták, hogy az új finanszírozással minden egyes kanadait behozzanak az internetes világba.

A kezdeményezés célja, hogy minden kanadai részese legyen a digitális gazdaságnak, ehhez pedig a Kanadai Rádió-televíziós és Telekommunikációs Bizottság (CRTC) vázolt néhány kritériumot, mely állításuk szerint, segíteni fog elérni mindezt. Ezek pedig a következők: minden állampolgárnak biztosítani az 50Mbps letöltési és 10Mbps feltöltési sebességet fix szélessávú szolgáltatásokkal, korlátlan adatforgalom lehetősége ezeken a szolgáltatásokon, és fejlett mobil, vezeték nélküli technológia az otthonokba, irodákba és a kanadai utak mentén is.

canada3

A finanszírozás 750 millió dollárig kiterjedően lesz elérhető az első 5 évben, ez az infrastruktúra fejlesztésére lesz fordítható azokban a régiókban, ahol jelenleg nem érik el a feljebb vázoltakat. Mindezzel a hatóság reméli, hogy a vidéki és távolabbi közösségben élőknek is több lehetőségük lesz fogyasztóként vagy alkotóként. Illetve azt is várják, hogy így több vállalkozó jut majd új üzleti lehetőségekhez.

Canadian flag in front of te snow capped Rocky Mountains, British Columbia, Canada.

„A szélessávú internet létfontosságú és alapvető telekommunikációs szolgáltatás, melyre minden kanadai jogosult” Azok a kanadaiak, akik részt vettek a folyamatban azt nyilatkozták, hogy nem számít hol élnek vagy dolgoznak hatalmas országunkban, – akár egy kisvárosban, az északi Yukonban, Quebec külvárosában, vagy Calgary belvárosában – mindenkinek szüksége van a nagysebességű, fix internet hozzáférésre és mobil szolgáltatásra. Mi megtesszük a tőlünk telhetőt, hogy elvigyük ezeket a szélessávú szolgáltatásokat a legtávolabb eső falvakba is.” – mondta Jean-Pierre Blais, a CRTC vezérigazgatója.

Forrás: http://newatlas.com/