Technika

Vita az Uber körül Kaliforniában

2016.12.29. - 16:01  |  Nincs hozzászólás

Az Uber egy hete indította el az önvezető autó flottájának tesztelését San Franciscóban, de Kalifornia állam máris leállította a dolgot. Sajnos nem áll túl jól az eset az Uber számára, de egy másik állam szívesen látná a tesztautókat.

Órákkal azután hogy az első önvezető tesztautó kigurult az utakra San Franciscóban a Közúti Biztonsági Hatóság perrel fenyegette meg az Ubert, mert az nem látta el a szükséges jelzésekkel a tesztautókat. Miután az Uber nem hátrált az állami hatóság egész egyszerűen visszavonta ezeknek az autóknak az engedélyét. Az egész vita az autók körül ráadásul egy nevetséges dologgal kezdődött.

Az Uber azt állítja az ő önvezető autóikra nem ugyan azok a jogszabályok vonatkoznak, mint más önvezető autókra, mivel az ő tesztautói nem rendelkeznek olyan kifinomult szenzorokkal, mint a Tesla vagy a Google autói, ennél fogva mindig kell, hogy az autóban legyen a rendszernek egy felügyelője, vagyis egy sofőr. Ez volt az az álláspont, amivel az állami hatóság nem értett egyet, s ebből alakult ki a vita a két fél között.

ubar2

Az Ubert azonban nem törte meg az eset, máris alternatívákat keresnek, hogy hol tudnák tesztelni az autóikat, és lehet nem is kell sokáig kutatniuk. Arizona állam kormányzója, Doug Ducey már jelezte is, hogy ő szívesen látja a tesztautókat az államban. Ugyan arról még nincsenek pontos hírek, mikor fognak megjelenni Arizona utain az autók, de az Uber már bejelentette, hogy az államba szállítja a kaliforniai utakról kitiltott autókat.

uber1

Kalifornia nagyon komolyan veszi az önvezető autó technológiát, de Ducey azt állítja, amit ott csinálnak az "túlszabályozás". Ugyan a megosztott autó elvén történő utazás világszerte egyre népszerűbb, sok helyen nem örülnek az újításnak, ahogy az önvezető technológiának sem. Sok helyen látványos ellenállást tanúsítanak ezek felé az újítások felé. Példának okáért elég csak néhány hónapot visszamennünk, és láthatjuk is, hogy végezte az Uber Magyarországon.

Forrás: http://www.newsmax.com/

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »