Technika

Nem sikerült összeszedni az űrszemetet

Régóta okoz gondot a tudósoknak az űrszemét, főleg azért, mert ezek a jövőben komoly problémák lehetnek kilövések alkalmával. A Guardian szerint több, mint 100 millió darab, különböző méretű felesleges szemét kering a Föld körül az űrben. Egy japán kutatócsoport szeretett volna ezzel kezdeni valamit, de falba ütköztek.

A Föld körül keringő, számtalan, kisebb-nagyobb űrszemetet szerette volna eltakarítani egy japán csoport, hogy a már nem működő műholdak, levált műhold- és rakétadarabok ne okozzanak gondokat a jövőben, ne nehezítsék, a már így is körülményes kilövéseket. Tervük szerint egy 700 méteres, mágneses zsinórral szedték volna össze a szemetet, ami aztán a Földre zuhanás közben elégett volna.

space1

Az elektrodinamikus “zsinórt” a Japan Aerospace Expolration Agency (JAXA) fejlesztette. A zsinór acél és alumínium drótokból készült, és egy decemberben kilőtt, rakétára helyezték fel, ami a Nemzetközi Űrállomásra szállított ellátmányt.

space3

Sajnos azonban volt egy probléma, amit még a legjobb technikusok sem tudtak megoldani, a zsinór valószínűleg nem nyílt ki, és bármennyire kemény dolgoztak rajta, nem sikerült megoldást találni. “Úgy véljük, hogy a drótok nem tudtak kinyílni. Kiábrándító, hogy a küldetésünk sikertelenül ér véget.” – mondta a vezető kutató, Koichi Inoue.

Forrás: http://inhabitat.com/