Technika

Gita, R2-D2 testvére

Mind ismerjük azt a bizonyos távolságot, ami miatt felesleges autóba ülni, mégis, gyalogosan már nem annyira kényelmes elmenni odáig. Sok esetben a bolt egy ilyen hely, ahol sok mindent kell vennünk, és hazacipelni már nem lenne olyan egyszerű. A PFF azonban megalkotta Gita-t, a mi kis segítő R2-D2-nkat.

Megvan az a jelenet a Jedi visszatérből, amikor Luke csak bólint R2-nak, mire az kilövi a fénykardot, és az pont az ifjú Skywalker kezében landol? Most képzeljük el ugyanezt, csak fénykard helyett mondjuk a boltban vásárolt répát tarthatjuk a külön bejáratú droidunkban. A Piaggio Fast Forward úgy véli, hogy a jövő városában nem az autók fognak dominálni, hanem a gyalog közlekedő emberek, és ennek a jövőképnek az alapjait fektetik le Gita-val.

gita2

Gita egy rendkívül okos és agilis szerkezet. Az alig fél méter magas, hordószerű valami hátizsákként szolgálhat, csak ahelyett hogy vállunkra csapjuk csak elindulunk, mire az követni kezd bennünket. Gita a követés mellett képes felvenni a mi tempónkat, sőt, akár 35 km/h-val is képes menni, szóval akár futáshoz is vihetjük magunkkal. Bele pedig 20 kg cuccot pakolhatunk, így bárkinek jól jöhet bevásárláskor, vagy iskolába menéskor.

gita3

A PFF Gita-ja képes még a legkomplexebb környezetben is magabiztosan közlekedni, folyamatosan tanul és térképezi fel a helyeket, ahol jár. Nagy könnyítés, hogy a tervezők úgy alkották meg, hogy képes legyen egy helyben forogni, akár egy tank, így tényleg szinte minimális hely is elég neki. A követés mellett akár el is küldhetjük egy olyan helyre, amit már ismer, biztosak lehetünk benne, hogy odaér.

A dizájn is fantasztikus. Csillogó külső, LED-ek, és egy pár gumikerék. A kamerák is szinte beleolvadnak a külsőbe, ahogy a “csomagtartó” is. Az Engadget egyik írója, Kris Naudus már le is tesztelte, és elmondása szerint a tároló elég volt egy 14 inches laptopnak, a táskájának, és még így is maradt felesleges hely. A PFF azonban tudja, hogy vannak nagyobb igényű emberek, már dolgoznak is Gita testvérén, Kilo-n, amibe már közel 100 kg-ot pakolhatunk.

gita5

“Szerintünk a 21. század a robotokról és azok mozgásának tökéletesítéséről fog szólni.” – mondja a PFF. Egyelőre a Gita még nem kapható, szóval a futurisztikus, személyi droidunk még nem fog a napokban segíteni a bevásárláskor, de a Piaggio Fast Forward keményen dolgozik más cégekkel, hogy hamarosan boltokba kerülhessen Gita.

Forrás: https://www.engadget.com/