Technika

A folyékony akkumulátor megváltoztathatja a megújuló energia iparát

Napról napra teszik a kutatók a hatalmas lépéseket egy megújuló energiákra épülő, tiszta jövő felé. A népesség körében is egyre népszerűbbek ezek a megoldások, nem csupán tisztaságuk miatt, hanem, mert sok esetben még a pénztárcánkat is jobban kíméli, mint más megoldások. Egy problémát azonban még nem tudtak megoldani, de talán a Harvard kutatói megtalálták a megoldást.

A megújuló energiát tároló rendszerek sajnos nem tudnak hosszú éveken át úgy működni, hogy közben ne veszítsenek hatékonyságukból. A jelenlegi akkumulátorok elég gyorsan romlanak, az előállításuk nem túl környezetbarát, ráadásul ha valami meghibásodik, akár az egész rendszer, például egy teljes szélturbina veszhet kárba. A Harvardon foglalkozott egy alternatív megoldással egy csoport, és úgy néz ki találtak is ilyet.

akku1

A neves egyetemen dolgozó szakemberek egy roppant egyszerű módszerrel álltak elő, a folyékony akkumulátor koncepciójával. Az Engadget úgy írja le a találmány lényegét, hogy az elektrolitok, a forrocén és a viologén molekulákat módosítják, így azok oldhatóak lesznek vízben, emellett pedig megőrzik a stabilitásukat. A kutatást végző tudósok sikeresen fel is oldották az elemeket semleges vízben, az eredményeik pedig lenyűgözőek: 1%-kal romlott a tároló teljesítménye 1000 töltés után.

akku3

Ez a fajta akkumulátor a fent említett összes problémát megoldhatja. Előállítása kímélné a környezetet, maga az energiatárolás sokkal hatékonyabb lenne, és az előállítása is sokkal olcsóbb lenne. Mindemellett nem kellene attól aggódni, hogy mondjuk leég egy szélturbina, elég lenne csak feltörölni a meghibásodott akkumulátorból kifolyt vizet és kicserélni egy újra.

A kutatók a biztató eredmények után most azon dolgoznak, hogyan lehet majd ezt a módszert tömegesen alkalmazni. Az akkumulátorok előállítását is egyszerűsíteni kell, szóval bőven akad még munka, de ha elkezdik használni ezt a módszert, a megújuló energia olcsóbb lesz, mint valaha.

Forrás: https://www.engadget.com/