Technika

Egy kis drón megoldhatja az emberiség egyik égető problémáját

Mind hallottuk már azt, hogy nem élnénk túl sokáig, ha egyik napról a másikra eltűnnének a méhek a Földről. És sajnos úgy néz ki, hogy a klímaváltozás miatt, ha nem is egyik napról a másikra, de bekövetkezhet. A napokban erre a problémára találtak megoldást japán kutatók.

A drónipar elképesztő iramban fejlődött az utóbbi években. Éppen ezért talán nem is csoda, hogy azon kísérleteznek, hogyan tudná pótolni a méheket egy drón, ha esetleg olyan rosszra fordulnának a dolgok, hogy a méhek eltűnnek a bolygóról. Habár nem túl valószínű, hogy a közeljövőben, de sokan azt állítják, hogy ez egyszer be fog következni, és ha addig nem találunk megoldást a pótlásukra, vagy nem tanulunk meg nélkülük élni, akkor az emberiség követné a méheket a kipusztulás lejtőjén.

drone1

De miért is fontosak számunkra ezek az apró zümmögő micsodák? Hiszen csak mézet csinálnak, meg nyáron fél percenként elrepül egy fülünk mellett. Nos ezzel nehéz lenne vitatkozni, de persze ezen kívül még sok minden másért is felelősek. Az emberek többsége iszik mondjuk kávét, vagy fogyaszt napraforgó magot. Sokan szeretik a kakaót szürcsölni reggelente, de olyanok is akadnak, akik egy friss almát esznek csak meg indulás előtt. Ez csak pár olyan élelmiszer, amelyek számára elengedhetetlenek a beporzó rovarok.

A méhek porozzák be a fent említett növényeket, és miattuk élvezhetjük az általuk nyújtott terméseket. Az amerikai gazdaság 15 milliárd dollártól esne el, ha nem léteznének a méhek. De a japánok találmánya segíthet megoldani ezt a problémát.

drone2

A 4×4 centiméteres mini-drón egyelőre még csak laboratóriumi körülmények között működik. Az alján állati szőr van, illetve speciális ragadós gél, aminek a segítségével úgy tudja szállítani a pollent, akár egy méh. A laborban jól teljesített, de ez még csak fél siker. További tesztelésekre van szükség, amit már kültéren fognak végezni, valamint fejleszteni kell hozzá egy autópilóta rendszert is, mivel egyelőre csak kézzel lehet irányítani. A japánok célja, hogy mesterséges intelligencia, GPS és nagy-felbontású kamerák segítségével teljesen önműködőek legyenek.

Forrás: http://www.theverge.com/