Technika

Könnyebben kimutatható a tonhalban lévő higany

A higanymérgezés az idegrendszer központját támadja meg, olyan tünetei lehetnek, mint izomgyengeség, vagy a hallás, látás, és beszéd romlása. Nyilván nem minden tonhal van tele halálos mennyiségű higannyal, de ezzel fontos tisztában lenni, hogy ezeknek a halaknak a fogyasztását nem szabad túlzásba vinni. Egy spanyol egyetem, a University of Burgos kutatói készítettek egy JG25 névre keresztelt polimert, erre alapozták az új készüléküket.

tuna3

A polimert egy szondába ültették, amit aztán 2 gramm, különböző fajú hal húsába fecskendeznek. 20 perc várakozás után a mintákat ultraviola lámpa fénye alá helyezik, ahol az anyag kéken foszforeszkál. Minél intenzívebb a kék szín, annál több higany van az adott mintában. A polimer mind az organikus metilhigannyal, mind a mesterséges Hg2+ higany sóval reagál.

15978871_1214387625282643_1536810456_n

Korábban is bevizsgáltatták a halakat, nehogy túl nagy higanytartalmú halat adjanak el az árusok, de ezt eddig csak laboratóriumokban tudták kimutatni, ami nem csak felesleges nehézségekkel járt, még sok időbe is telt. A kutatók azt remélik, az ő szondájukkal meggyorsíthatják a vizsgálati folyamatot, ami pedig még jobb, hogy akár a helyszínen, a halpiacon is el lehet majd végezni a mérést.