Technika

Repülő autó gyújthatja meg az olimpiai lángot Tokióban

2017.06.08. - 11:00  |  Nincs hozzászólás

“Ahová megyünk ott nincs szükség utakra.” Hangzott el az ominózus mondat az 1985-ben megjelent Vissza a jövőbe című film első részének végén, ahogy a Doki az egekbe emelte az időgépet. A második részben láthattuk, hogy hogyan is képzelték el akkor 2015-öt, önbefűzős cipőkkel, önszárító kabátokkal és repülő autókkal. A híressé vált cipőt ugyan megcsinálta a Nike, de se méretbeállító ruhát, se égbe szálló autókat nem kaptunk addigra, ez viszont éveken belül változhat, már ami az autókat illeti, sajnos a dupla nyakkendőre még várnunk kell.

Több vállalat foglalkozik a repülő autók koncepciójával, láthattunk már rengeteg tervet, dizájnt, de valóban működő modellt még sajnos nem. A japán Cartivator csapata, amit a Toyota támogat azonban "sikeresen" befejezte az első tesztrepülését. A járműn persze még rengeteg munka van, de a csapat biztos benne, hogy az alig 3 év múlva esedékes, 2020-as tokiói Olimpia idejére befejezik.

Egyelőre sajnos az "autó" még nem több, mint néhány tartóelem, akkumulátor és propeller, mint ahogy az a videóban is látható. De az tény, hogy képes fejmagasságba felszállni, és onnan biztonságosan landolni. Sajnos a tesztet le kellett fújni, mert néhány repülés után az egyik propeller meghibásodott.

A CNet cikke szerint a kis tech vállalat, a Cartivator Resource Management közel 400.000 dolláros befektetést kapott a Toyotától, hogy a repülő autót megvalósíthassák. Nem idegen a Toyotától, hogy start-upokat támogat, ahogy az sem, hogy meglehetősen futurisztikus projektekbe fektessen pénzeket. A Teslával kötött partnerség megszűnésével a Toyota szeretné átvenni a vezetést az elektromos autók piacán.

car1

Ha a Cartivator autója elkészül, akkor képes lesz bármilyen útról felszállni, és akár 100 km/h-val fog tudni repülni 10 méter magasban. Jelenleg a csapat célja az, hogy elkészüljenek egy autóval a 2020-as tokiói Olimpiára, hogy azzal gyújtsák majd meg az olimpiai lángot. Ahhoz képest, menyire keveset hallunk róla, és hogy többnyire csak tervrajzok vannak meg, elég nagy a verseny a repülő autók iparában. Az Airbus a saját repülő autóját szeretné tesztelni még 2018 előtt, ráadásul a Uber is közösen dolgozik a szingapúri Közlekedési Minisztériummal, hogy együtt hozzanak létre egy repülő taxit, ezzel könnyítve a városban történő közlekedést.

Forrás: https://www.cnet.com/

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »