Technika

Hamarosan a levegőminőséget is megnézhetjük a térképeken

2017.06.27. - 19:33  |  Nincs hozzászólás

A légszennyezettséget általában úgy kezelik mint egy probléma, ami az egész városra kihat, pedig egy új tanulmány azt mutatja, hogy a szennyezettség mértéke, akár városon belül is elképesztő mértékben változhat, még háztömbök között is lehetnek eltérések.

A váratlan felfedezésnek köszönhetően a városi hatóságok akár kiadhatnak tájékoztatókat, hogy a város mely pontjain a legrosszabb a levegő, ezzel elkerülve, hogy odaköltözzenek az emberek, vagy hogy arra közlekedjenek. A tanulmányt az Environment Science & Technology folyóiratban publikálták. Az Environmental Defense Fund, a Texasi Egyetem, és az Aclima (környezeti szenzorokkal foglalkozó vállalat) kutatói két levegőminőség mérővel felszerelt Google Streetview autót követtek nyomon Oakland-ben, Kaliforniában.

air2

Az autókon lévő érzékelők a fekete szén, nitrogén-oxid, és a nitrogén-dioxid szintjét mérték meg a levegőben. Összesen 3 millió adathalmazt gyűjtöttek be az egy éves kutatás alatt. Az eredmények alapján jól kimutatható, hogy a napszak, a forgalom és más változók drámaian tudnak hatni a levegő minőségére. Az általuk "láthatatlan fenyegetésnek" nevezett jelenségek közé sorolták azokat a szennyezésforrásokat, amikről egyáltalán nem, vagy nem feltétlenül gondolnánk, hogy akkora károkat okozhatnak. Ide tartoznak az autópályák, hidak, de még a gyors éttermek is.

air3

Az adatokat a feldolgozás után felvezették egy interaktív térképre, ahol vörös, narancs, és citromsárga pontokkal mutatták meg, hogy az adott időpontban hol, milyen volt a levegő minősége. A színek gyakran változtak, és függtek mind a helytől, mind a napszaktól, naptól, vagy hónaptól is. Dr. Steven Hamburg, a társszerző szerint háztömbről háztömbre megvizsgálva, volt hogy ötször változott a levegő minősége.

A megoldás azonban a technológiában rejlik, legalább is a kutatók véleménye szerint. Szerintük ugyanis az oaklandi adatok jól mutatják, hogy nem lehet egy egész városra ráhúzni egy bizonyos légszennyezettséget. Az Aclima csapata most azon dolgozik, hogy kibővítse a kutatást, és más városokban buszjáratokra, és más tömegközlekedési eszközökre szerelje fel ezeket az érzékelőket, hogy könnyebben tudjanak adatokat szerezni.

air4

Az adatok aztán könnyen felvezethetőek lennének a Google Maps-re, vagy bármilyen más térkép applikációkra, így akár a telefonunkon egyből láthatnánk, hol milyen a levegő a városban. Ennek bevezetése segíthetné a városban futókat, hogy rossz viszonyok esetén áttervezhessék az útvonalukat. "A kutatás csak az eszköz, nem a cél. A cél, hogy biztosíthassuk mindenkinek a szükséges adatokat a légszennyezettséggel kapcsolatban." - mondta Hamburg.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »