Technika

Elon Musk sötét jövőt festett elénk Twitteren

Elon Musk, a technológia iparának géniusza eddig sokat tett azért, hogy egy jobb világ felé tartsunk. Nem is különös, hogy neve általában valami hatalmas technológiai fejlődés mellett kerül elő, általában valamelyik cége kapcsán. Most azonban egy kevésbé vidám eszmefuttatása volt twitteren a mesterséges intelligenciákkal kapcsolatban.

A The Verge hozott le egy cikket, amiben kiemelték, hogy Vladimir Putyin szerint amelyik nemzet vezeti a mesterséges intelligencia versenyét, fogja “irányítani a világot”. A kijelentés ijesztőnek hangzik, és sajnos nem is áll messze a valóságtól. A dolgot természetesen csak tovább rontja, hogy a világ egyik nagyhatalmának vezetője így gondolja. Persze Putyin nem ebben látja a hadviselés jövőjét, sőt kifejezetten arról beszélt, hogy ebben látja az emberiség jövőjét, csupán vannak elkerülhetetlen veszélyei is.

Elon Musk, aki több, mint érintett, és hozzáértő a témában ki is posztolta a The Verge cikkét Twitterre, és csak annyit fűzött hozzá, hogy “Kezdődik…”. Ezek után Musk egy teljes beszélgetést lefolytatott követőivel és kifejezte aggályait valamint személyes meglátásait a témával kapcsolatban. Nem aprózta el, kemény szavakat használt, még azt is megszellőztette, hogy véleménye szerint “az MI fölény megszerzésért folytatott közdelem fogja okozni a harmadik világháborút”.

musk3

Ez már önmagában elég aggasztó, azonban következő kijelentése talán sokakat megnyugtat – bizonyos szempontból -, de javítani nem sikerült a jövőképen. “A világháborút valószínűleg nem egy vezető, hanem egy MI fogja elindítani, ha úgy dönt, egy megelőző csapás hozza el a győzelmet.”

Ezek után Musk még reagált pár kérdésre, amit követői feltettek neki Twitteren. Természetesen a harmadik világháború hírére képbe került Észak-Korea is, de Musk hamar eloszlatta a kételyeket és egyértelműen leírta miért nem lát akkora fenyegetést az országban. “A mesterséges intelligencia, és nem Észak-Korea [robbantja ki a világháborút]? […]” – kérdezte Seth Bolin. “Ha Észak-Korea kilőne egy nukleáris rakétát bármelyik országra, az felérne egy öngyilkossággal az ország vezetőinek, hiszen Dél-Korea, az USA és Kína is azonnal megtámadná és leigázná az rezsimet.” – válaszolta Musk.

Darryl Samuel megjegyezte, hogy ha így nézzük, akkor “Észak-Korea csupán egy kis probléma”. “Ha a civilizáció biztonságát nézzük, akkor [Észak-Korea] eléggé a lista végén szerepel. Észak-Koreának egyszerűen nincsenek olyan szövetségesei, akikkel az egész világot háborúba borítanák.” – írta Musk. Andrew Kemendo azt írta: “A kormányok nem értenek az MI-hez. Majd egy vállalat fog MI-t létrehozni és katonaságot toborozni, ami megnyeri az egészet.” Musk válasza a rideg valóságot tükrözi: “A kormányoknak nem kell követniük a normális törvényeket. Ha olyan helyzetbe kerülnek, bármelyik vállalat mesterséges intelligenciáját lefoglalják.”

musk2

A mesterséges intelligencia területe persze rendkívül izgalmas, ez jelenthet megoldást számtalan problémára, amikkel ma még keményen küzdünk. A terület ráadásul tele van technológiai, társadalmi és filozófiai kérdésekkel, de éppen talán a legutóbbi terület aggályai a legfontosabbak. Mi lesz ha ellenünk fordul a saját teremtményünk. Ha értékrendszert adunk egy MI-nek, az vajon eléri-e a kívánt hatást. Ha nem, akkor károsnak íteli majd az emberiséget, és kiírt-e bennünket.

Ezekre a kérdésekre nem tudjuk még a választ, és talán jó ideig még nem is fogjuk. A mesterséges intelligencia egyelőre még csak különböző játékokban tudja a legjobban megmutatni képességeit, de még mindenhol látjuk a határait. Korábban hatalmas szám volt, hogy egy MI győzött sakkban, azóta a kínai go nevezetű, a sakknál sokkal bonyolultabb játékban is sikert aratott, legutóbb pedig pont az Elon Musk által birtokolt cég MI-je teljesített remekül egy számítógépes játékban.

Itt tartunk jelenleg, és egyre égetőbb kérdés lesz, hogy mit hoz a jövő.

Forrás: https://futurism.com/