Technika

Elon Musk sötét jövőt festett elénk Twitteren

A The Verge hozott le egy cikket, amiben kiemelték, hogy Vladimir Putyin szerint amelyik nemzet vezeti a mesterséges intelligencia versenyét, fogja “irányítani a világot”. A kijelentés ijesztőnek hangzik, és sajnos nem is áll messze a valóságtól. A dolgot természetesen csak tovább rontja, hogy a világ egyik nagyhatalmának vezetője így gondolja. Persze Putyin nem ebben látja a hadviselés jövőjét, sőt kifejezetten arról beszélt, hogy ebben látja az emberiség jövőjét, csupán vannak elkerülhetetlen veszélyei is.

Elon Musk, aki több, mint érintett, és hozzáértő a témában ki is posztolta a The Verge cikkét Twitterre, és csak annyit fűzött hozzá, hogy “Kezdődik…”. Ezek után Musk egy teljes beszélgetést lefolytatott követőivel és kifejezte aggályait valamint személyes meglátásait a témával kapcsolatban. Nem aprózta el, kemény szavakat használt, még azt is megszellőztette, hogy véleménye szerint “az MI fölény megszerzésért folytatott közdelem fogja okozni a harmadik világháborút”.

musk3

Ez már önmagában elég aggasztó, azonban következő kijelentése talán sokakat megnyugtat – bizonyos szempontból -, de javítani nem sikerült a jövőképen. “A világháborút valószínűleg nem egy vezető, hanem egy MI fogja elindítani, ha úgy dönt, egy megelőző csapás hozza el a győzelmet.”

Ezek után Musk még reagált pár kérdésre, amit követői feltettek neki Twitteren. Természetesen a harmadik világháború hírére képbe került Észak-Korea is, de Musk hamar eloszlatta a kételyeket és egyértelműen leírta miért nem lát akkora fenyegetést az országban. “A mesterséges intelligencia, és nem Észak-Korea [robbantja ki a világháborút]? […]” – kérdezte Seth Bolin. “Ha Észak-Korea kilőne egy nukleáris rakétát bármelyik országra, az felérne egy öngyilkossággal az ország vezetőinek, hiszen Dél-Korea, az USA és Kína is azonnal megtámadná és leigázná az rezsimet.” – válaszolta Musk.

Darryl Samuel megjegyezte, hogy ha így nézzük, akkor “Észak-Korea csupán egy kis probléma”. “Ha a civilizáció biztonságát nézzük, akkor [Észak-Korea] eléggé a lista végén szerepel. Észak-Koreának egyszerűen nincsenek olyan szövetségesei, akikkel az egész világot háborúba borítanák.” – írta Musk. Andrew Kemendo azt írta: “A kormányok nem értenek az MI-hez. Majd egy vállalat fog MI-t létrehozni és katonaságot toborozni, ami megnyeri az egészet.” Musk válasza a rideg valóságot tükrözi: “A kormányoknak nem kell követniük a normális törvényeket. Ha olyan helyzetbe kerülnek, bármelyik vállalat mesterséges intelligenciáját lefoglalják.”

musk2

A mesterséges intelligencia területe persze rendkívül izgalmas, ez jelenthet megoldást számtalan problémára, amikkel ma még keményen küzdünk. A terület ráadásul tele van technológiai, társadalmi és filozófiai kérdésekkel, de éppen talán a legutóbbi terület aggályai a legfontosabbak. Mi lesz ha ellenünk fordul a saját teremtményünk. Ha értékrendszert adunk egy MI-nek, az vajon eléri-e a kívánt hatást. Ha nem, akkor károsnak íteli majd az emberiséget, és kiírt-e bennünket.

Ezekre a kérdésekre nem tudjuk még a választ, és talán jó ideig még nem is fogjuk. A mesterséges intelligencia egyelőre még csak különböző játékokban tudja a legjobban megmutatni képességeit, de még mindenhol látjuk a határait. Korábban hatalmas szám volt, hogy egy MI győzött sakkban, azóta a kínai go nevezetű, a sakknál sokkal bonyolultabb játékban is sikert aratott, legutóbb pedig pont az Elon Musk által birtokolt cég MI-je teljesített remekül egy számítógépes játékban.

Itt tartunk jelenleg, és egyre égetőbb kérdés lesz, hogy mit hoz a jövő.