Technika

Elem nélkül működő küllővilágítás

Minden bizonnyal találkozott már az utcán azokkal a kicsi LED égőkkel, amiket a biciklik küllőjére lehet rögzíteni, amik tekeréskor egy összefüggő fénykört hoznak létre. Ezek a LED fények valóban nagyon hasznosak, hiszen éjszaka is láthatóvá teszik a kerékpárt, azonban más szemszögből nézve csak újabb alkatrészek, amiknek elemre van szükségük a működéshez.

Erre a problémára kínál megoldást az Arara küllővilágítás, amit a bicikli kerekeinek peremére szerelt mágnesek működtetnek.

A szibériai fizikus, Semyon Filippov által megalkotott Arara világítás minden égője tartalmaz egy LED-et és egy kondenzátort, ami folyamatosan elhalad egy sor nodímium mágnes előtt, amik a küllők széleire vannak felszerelve.  Mindaddig, amíg a kerekek folyamatosan forognak a kondenzátor fenntartja az égők fényerejét a mágneses indukción keresztül. Még ha a bicikli meg is áll a LED-ek pár percig még világítani fognak, ami hasznos lehet forgalomban várakozásnál.

arara-bike-wheel-lights-1

arara-bike-wheel-lights-2

Bár a mágnesek és az égők között nincs fizikai érintkezés csekély mennyiségű légellenállás kelekezik köztük, de ez a szakvélemények szerint elhanyagolható.

A küllőfények hivatalosan vízállóak, rendkívül könnyűek és kifogástalanul képesek működni  -26 Celsius fokig.  Nemsokára 6 színben lesznek elérhetők és a legprakikusabb ha kerekenként 2-2 fényt szerzünk be.

A termék nemsokára megvásárolható lesz, a február 13-án induló Indiegogo kampány kereteinbelül. Ha ez a projekt sikerrel zárul, az Arara világítás termelését nagyüzemben is megkezdik az év negyedik negyedében. Arról még nincsenek biztos információk, hogy milyen kereskedelmi áron lehet hozzájutni a környezetbarát küllővilágításhoz.

Forrás: https://newatlas.com/