Technika

A találmány, ami megoldhatja a Marson élés legnagyobb problémáját

Ugyan a tudomány jelenlegi állása szerint már képesek vagyunk elutazni a Marsra, de az továbbra is problámát jelent, hogy onnan vissza is térjünk a Földre, valamint, hogy tartósan élni tudjunk a bolygó felszínén.

A problémát az energia hiánya okozza, amire most megoldást jelent egy hordozható atomreaktor. Hatalmas előrelépést jelent ez az üggyel kapcsolatban a tudósok számára.

Számos film szól az emberek abbeli vágyáról, hogy a Holdon, vagy éppen a Marson telepedjünk le. Ez azonban egy ideje nem csupán egy hollywoodi forgatóköny, hiszen komoly tervekről van szó. Beszélt már erről például Elon Musk és a NASA is, a National Geographic pedig egy szimulációs sorozatot gyártott a témában.

kilopower

A Földtől olyan nagy távolságra lévő bolygók esetében, mint a Mars óriási problémát jelent a hazaútra is elég üzemanyag biztosítása, mivel a visszaúthoz szükséges üzemanyag mennyisége egyszerűen csak túl nehéz. Ez azt jelenti, hogy az asztronautáknak kell valamilyen energiaforrás, amivel folyékony oxigént és hajtóanyagot tudnak létrehozni.

De mégis milyen erőforrás elég kicsi a szállításhoz és mégis elég hatlamas ahhoz, hogy megbízhatóan energával lásson el és működtessen egy földönkívüli területet, ami talán emberek lakóhelyéül is szolgálni fog a jövőben?

Kilopowers-on-Mars-EMC_Field

Minden jel arra utal, hogy a NASA választ talált a kérdésre. A válasz nem más, mint egy kis méretű nukleáris reaktor, a Kilopower. Ezt a kis szerkezetet a Los Alamos National Laboratoryban hozták létre a NASA-val közreműködve. A Kilopower gyakorlatilag egy miniatűr, hordozható atomreaktor és ereje az egyszerűségében rejlik, az előnye pedig az, hogy rendkívül könnyű és megbízható. Más energiaforrások vagy túl sok üzemanyagot igényelnek – ezzel túl nehézzé válva – vagy túlságosan támaszkodnak bizonyos környezeti tényezőkre, amiből kifolyólag nem alkalmazhatók minden évszakban. Remek példaként szolgál erre a napenergia ami  ugye folyamatos napfényt igényel ez azonban a Marson nem tud megvalósulni az állandó – és hónapokig elhúzódó – homokviharok miatt.

A Kilopower a szakemberek szerint 1 és 10 KW közötti energiát képes előállítani. A 10 KW-os változatból pedig már 10 darab is elegendő energiával szolgál egy Mars-bázis kialakításához és fenntartásához. Előreláthatólaga a tesztelések idén márciusában fognak megkezdődni.

Forrás: https://www.space.com/