Technika

Hivatalosan is a Falcon Heavy a történelem eddigi legerősebb működő rakétája

Elérkezett annak a fontos eseménynek a napja, amiről olvashattak már egy korábbi cikkünkben, február 6-án majdnem egy évtizednyi fejlesztés után lezajlott a SpaceX Falcon Heavy nevű rakétájának legelső tesztelése. Elon Musk a SpaceX létrehozásakor azt a távlati célt tűzte ki, hogy sikerüljön megalkotni egy olyan olcsó és újrahasznosítható rakétát, amivel a jövőben emberek százai könnyű szerrel utazhatnak a Marsra.

A rakéta első tesztkilövését YouTube-on élő adásban is figyelemmel lehetett kísérni, közel 2 millió ember így is tett. A teszt előtt Elon Musk egy sajtóközleményben azt nyilatkozta, hogy igen kevés esély van a sikerre, mivel a rakétának ez az első tesztrepülése, aminek elsődleges célja, hogy minden hibára fény derüljön, amit a korábbi teszteken nem vettek vagy vehettek volna észre.  Összességében Musk 50 százalék esélyt jósolt rakétája sikerének.

Az első repüléskor valóban sok hiba kiütközhet, ráadásul a teszt sikere csak akkor 100 százalékos ha a rakétának sikerül a rakományát pályára állítani és ezt követően mindhárom rakétatest épségben tér vissza a Földre. Ebben rejlik valójában a Falcon modellek, ezen belül a Falcon Heavy különlegessége is, a moduljai külön-külön is képesek visszatérni a Földre olyan formában, hogy később is újra kilőhetőek lesznek. Ilyen például a Falcon 9, ami nevét arról kapta, hogy 9 darab Merlin hajtómű található benne. A Falcon Heavy pedig lényegében három darab Falcon 9-ből épül fel, a két szélső rakétateste az a két rakéta ami önállóan is használhatók későbbi külön kilövésekhez, míg a harmadik rakéta egy szerkezetileg erőseb modell, ez már a Falcon Heavy saját modellje. A 27 hajtóműnek köszönhetően a Falcon Heavy a korábbi rakétáknál sokkal nagyobb terheket is képes lesz az űrbe, első sorban a Marsra szállítani.

heavy-launch-4

A Falcon Heavy központi szerepet fog játszani a Mars-missziók során. A kilövés kulturális érdekessége, hogy Elon Musk valóban kilőtte rakományként tűzpiros Tesla Roadsterjét, amiben egy – David Bowie 1972-es slágere után – Starman-nek keresztelt bábu ült. A bábu abba az újonnan tervezett szkafanderbe volt öltöztetve, amit a SpaceX által kidolhozott dragon-mission (’sárlány-akció) során a legénység is viselni fog. A kilövés során az autóban Bowie Space Oddity cimű slágere szólt, annak ellenére, hogy a dal az űr légüres terében süket fülekre talált szép gesztus volt. A műszerfal képernyőjén pedig felvillant a Galaxis útikalauz stopposoknak kultikus ’Don’t Panic’ (~’Ne pánikolj’) felirata.

heavy-launch-2

A teszt nagyon jól kezdődött, a két oldalsó modul sikeresen levált és vissza is tért a Földre, a rakomány pedig sikersen pályára állt. A harmadik, középső modulról egészen magyar idő szerinti este 11-ig semmi hírt nem adott a SpaceX. Később megerősítették, hogy a három rakétából egy valóban nem tudott sikeresen visszatérni a Földre, száz méternyire a kijelölt landolási pontjától vízbe zuhant, a gondot a hajtóművek meghibásodása okozta.  Az akció azonban még így is óriási örömre adhat okot, hiszen pár éve még az is elképzelhetetlen volt, hogy egy rakétát sikerüljön úgy kilőni, hogy az aztán vissza tud térni az indulási platformjára újabb kilövésre készen.  A három rakétából kettő pedig kedden szinte szinkronban élő közvetítésben hajtotta végre ezt a műveletet.

A teszt  összességében sikeresen zárult, ezzel valóban a Falcon Heavy  vált az elmúlt 30 év legerősebb működő rakétájává.

heavy-launch-5 heavy-launch-6 heavy-launch-10 heavy-launch-14

Forrás: https://newatlas.com/