Technika

Egy jó ‘mászó robothoz’ a legjobb mintaként szolgálhat a csótány

A csótányok elsőre talán a Föld legkevésbé ispiráló élőlényeinek tűnnek, de az ahogy ezek a rovarok bámulatos gyorsasággal képesek akadályokon kerseztül mászni most akár segíthet a kutatóknak a robotmozgás technikájának fejlesztésében.

Sokan azt gondolják a legszofisztikáltabb robotok mind ember alakot öltenek, ezeknek a robotoknak azonban abban a percben nyilvánvalóvá válnak a ’testi’ korlátai, amint elkezdenek sétálni. Ugyan emberinek tűnnek, de a mozgásuk aligha emlékeztet emberi mozgásra. Nyilvánvaló tervprobléma az embereket imitáló robotok esetében, amin most a tudósok megpróbálnak alakítani. Erre pedig szerintük a legjobb módszer a rovarok utánzása.

Egy-egy csapat a California Egyeremről, a Berkeleyrő, a Harvardról és a Pennsylvania State Universityről állt elő a meglehetősen valószerűtlen modellel, a csótánnyal. A témával kapcsolatos tanulmányuk a Journal of the Royal Society Interfaceben került publikálásra.

Ne is ítéljük el ezeket a rovarokat pusztán a kinézetük alapján. A kutatók például arról számolnak be, hogy a csótányok a legtehetségesebb spinterek, amikor akadályok legyőzéséről van szó. Ahelyett, hogy azon dolgoznának, hogy elkerüljék az adódó akadályokat, inkább olyan gyorsan sprintelnek ahogy csak tudnak, hogy robosztus termetüket hasznosítva túl jussanak rajtuk. Mozgás közben a fejük gyakran a személygépkocsi-ütköző szerepét tölti be.

A tervük az, hogy ezt az új mozgástechnikát elsőként egy tenyér méretű két lábon járó roboton demonstrálják.

cockroach-robot-movement

A csotány mintájára tervezett robot képes lesz a falakon is elnavigálni magát. A kulcsa az egésznek egy puha külső vázborítás, ami egy olyan fajta mozgást is megenged a robotoknak, amivel új szintre emelik az úszás, futás, mászás és repülés beli képességeiket. A kutatók szerint a robotok egy új nemzedéke jöhet létre, amiknél a test használata tölti be a sebesség és a megfelelő pillanatokban elindulás/megálllás irányításának szerepét.

Ahelyet, hogy az előttük álló útvonalat érzékelnék és ez alapján produkálnák a szükségesnek ítélt mozdulatokat a csapat robotja a falba csapódik és  elkezd forogni, ahogy azt egy csótány is tenné. Ezzel a mozdulattal a robot legyőzi az arra való égényt, hogy minél gyorsabban felmérje környezetét, kivált képpen gyors szituációkban.

A tanulmány azt írja, hogy az által, hogy a kutatók főként a test mechanikájára koncentráltak, mintsem az érzékelőkre, amikkel kívülről is kontrollálható a robotok mozgása. Terveik közt szerepel egy olyan robot megépítése, ami elég robosztus ahhoz, hogy extrém helyzetekben is képes megállni a helyét. Akárcsak a humanoid robotok ötlete mögött, e mögött is a természet áll, mint fő inspiráció.

Forrás: http://rsif.royalsocietypublishing.org/