Technika

Még Elon Musk is tévedhet?

Sokan spekuláltak már az elmúlt évtizedek alatt, vajon hogy fog kinézni a közlekedés, és ennek hatására egy város a jövőben. Mérnökök ezrei játszottak el a gondolattal, azonban több, mint valószínű, hogy a legtöbbünknek egy filmjelent ugrik be és nem mondjuk a The Boring Company Hyperloopja.

Elon Musk a tech-világ egyik legszerteágazóbb figurája. Elektromos autóktól elkezdve a mesterséges intelligencián át a sapkákig és lángszórókig mindennel foglalkozik, vagy foglalkozott, nem is említve egyik legnagyobb érdemét, a SpaceX-et, amivel hamarosan a Marsra juthatunk.

Azonban még a legnagyobb zsenik is tévedhetnek néha, azonban ezzel nincs semmi probléma, ha ezt időben felismeri. Nagyon úgy tűnik, hogy Musk most felismerte korábbi hibás gondolatát, éppen ezért egy módosított ötlettel állt elő, azzal kapcsolatban, hogyan lehetne a jövőben a közlekedést – legalább részben – orvosolni, hogy ne legyenek dugók.

Tavaly májusban mutatta meg először a világnak ötletét, amivel megoldaná a jelenleg a városokban uralkodó forgalmi káoszokat. Egy olyan rendszerről van szó, ami a föld alatt futó alagutak hálózata lenne, amibe speciális liftekkel lehet lejutni, és a célállomás megadásával 200 km/h-s sebességre gyorsítanák az autókat. A rendszernek köszönhetően csökkenne a menetidő, és rengeteg autó kerülne le az utakról, így a felszín sokkal felszabadultabb lenne.

Az ötlet maga rendkívül impozáns, és akár bármelyik sci-fi filmben el tudnánk képzelni egy ilyet, de ami a szakmát illeti, ottt nem kapott olyan meleg fogadtatást. Többen kijelentették, hogy az ötlet nem kivitelezhető, és nem is javítana a helyzeten. Emellett az volt a fő érv, hogy a legnagyobb vonzása a városok központjainak van, így oda sokkal könnyebb lenne a külterületekről a bejutás – elméletben -, viszont ez pont azt eredményezné, amit el akar kerülni az alagútrendszer, vagyis hatalmas forgalmi dugót.

Elon Musk hallgatott is a kritikus szavakra, és legutóbb már egy kicsit más koncepciót reklámozott egy látványos videóval twitteren. Ezzel épp nem az autósok, hanem a gyalogosok és biciklisek helyzetét könnyítené, és egy jóval életképesebb ötlet.

Lényegében egy föld alatti buszjáratról lenne szó, ami a megállókban felemelkedne a felszínre, majd lessülyedve az alagútba, 240 km/h-s sebességgel haladna a következő megálló felé.

Hogy ezen mikor fognak tudni először utazni emberek, egyelőre megtippelni is nehéz. Az biztos, hogy Los Angeles alatt jelenleg is fúr a The Boring Company egy alagutat, és a főváros is hivatalosan beleegyezett, hogy a környező nagyvárosokból vezessen alagút Washington DC-be.

Forrás: https://twitter.com/