Technika

Gyalogost gázolt az Uber önvezető autója

Egy nem túl pozitív mérföldkőhöz érkezett az önvezető technológia, amikor vasárnap az Uber egyik önvezető autója elütött egy gyalogost.

Példa nálküli eset történt Arizona államban, amikor az Uber egyik önvezető autója teszt közben elgázolt egy gyalogost, aki később belehalt sérüléseibe. Korábban is okoztak már balesetet a tesztüzemben lévő önvezető autók, de ez az első olyan eset, amelynek halálos végkimenetele lett.

Sokan az önvezető autókat tartják a jövő egyik meghatározó közlekedési módjának. Ennek legfőbb oka, hogy egyrészt rendkívül kényelmessé teszi az utazást, másrészt pedig a baleseti egyenlet egyik oldaláról eltünteti az emberi kiszámíthatatlanságot, ezzel rengeteg balesetet megelőzve.

Azonban ez nem jelenti, hogy megszűnnek a balesetek. Egészen addig, amíg valahol szerepel az ember, elkerülhetetlen, hogy ne történjen előbb vagy utóbb baleset. A rendőrségi jelentés szerint az önvezető módban lévő autó most azért okozott balesetet, mert a 49 éves arizonai nő nem használta a zebrát, és nem volt elég körültekintő. A gázolást követően kórházba szállították, ahol később belehalt sérüléseibe.

Az Uber vezetője, Dara Khosrowshahi Twitteren fejezte ki együttérzését. “Rendkívül szomorú hír érkezett Arizonából. Gondolunk az áldozat családjára, s ezalatt együtt dolgozunk a helyi rendőrséggel, hogy pontosan megérthessük mi történt.” – írta.

_100480193_gettyimages-659266120

Az Uber sajtóközleményében bejelentette, hogy meghatározatlan ideig visszahívják az összes önvezető autójukat, és felfüggesztik a tesztüzemet. Az éles tesztelés egyébként tavaly februárban indult. Tempeben, Phoenixben, Pittsvurghben, San Franciscoban és Torontóban teszteltek, ezekben a városokban most felfüggesztik a tesztelést.

Anthony Foxx, volt Közlekedésügyi miniszter ébresztőnek nevezte a balesetet, hogy “a teljes [önvezető autó] ipar és a kormány legfőbb prioritása a biztonság legyen.”

Az eset egyébként nagy kavarodást okozott. A tesztüzem miatt minden autóban van egy sofőr, aki közbe tud avatkozn, ha szükséges. Ez ebben az esetben is így volt, arról azonban egyelőre nincs információ, hogy ő, vagy akár az autó megpróbálta-e elkerülni a balesetet. Csoportok estek egymásnak emiatt, és egyik oldal érveit sem lehet figyelmen kívül hagyni. Egyrészről ott vannak az efféle technológia ellenzői, és melletük azok, akik a technológia tökéletesítéséig és széleskörű elterjedéséig komoly szabályozásokat követelnek az önvezető autókra, hogy elkerüljék az ilyen baleseteket. A másik oldalon pedig ott vannak a technológia támogató, akik kiemelik, hogy csak az Uber tesztjei már több, mint egy éve tartanak, és ez volt az egyetlen halálos balesetük, arról nem is beszélve, hogy a teljes iparban sem volt példa haálos gázolásra, miközben ezalatt naponta több száz embert gázolnak el országszerte nem önvezető autók.

A vita, de minimum egy párbeszéd mindenképpen szükséges a témában, hiszen emellett rengeteg morális kérdést is felvet az önvezető technológia. Többek között, hogy egy elkerülhetetlen baleset esetében kit védjen az autó, az utasokat, vagy a gyalogosokat. A szomorú eset most egy jó ideig biztosan téma lesz az iparban, ami előremozdíthatja a technológia tökéletesítését.

Forrás: http://www.bbc.com/