Uncategorized

Az idei CES-en is nagyot mutatott a Faraday Future

A kínai tulajdonú Faraday Future pont egy éve, a 2016-os Las Vegas-i CES-en mutatkozott be a világnak. Akkor úgy emlegették őket, mint a Tesla-gyilkos, tekintve, hogy elektromos autójuk elképesztően jó teljesítménnyel bírt. Az anyavállalat azóta pénzügyi gondba keveredett, így a cég jövője kérdéses, de utolsó próbálkozásként az idei CES-en is valami lenyűgözőt mutattak.

A most bemutatott elektromos autó az FF91 nevet kapta. Az autó 130 kWh-s akkumulátorcsomagot kapott, ez hajtja meg a négy elektromotort. Ennek köszönhetően 1050 lóerő és 1800Nm-es nyomaték szabadul fel benne. Ezt a teljesítményt még a sportkocsik is megirigyelnék, viszont itt jön a csavar, az FF91 nem sportautó, hanem SUV.

ff4

Az autó nem csak látványra, de papíron is jól mutat. 2,39 másodperc alatt gyorsul 100-ra, és a hivatalos mérések szerint 605 km a hatótávolsága. A Faraday Future szakemberei azonban azt közölték, hogy egyetlen töltés akár többre is képes. Ha folyamatosan 90 km/h-s sebességgel haladunk vele, akár 711 km-t is képesek lehetünk vele megtenni. Valóban lenyűgöző.

ff2

Az autó természetesen követi a trendeket, így az már támogatni fogja az önvezető módot is. Emiatt 13 kis- és négytávolságú szenzor, 10 nagy felbontású kamera és 12 ultrahangos érzékelő kapott helyet a járműben. Sőt, egy gomb megnyomására a motorháztetőből kiemelkedik egy 3D szkenner is, ami lehetővé teszi, hogy az autó magától leparkoljon.

ff3

Sajnos a pénzügyi problémák miatt nem tudni, hogy egyáltalán elkezdik-e gyártani az autót, egyelőre az sem biztos, hogy a Faraday Future túléli a februárt, de ha minden jól alakul, a gyártás 2018-ban kezdődik. Az előregisztráció is megkezdődött, 5.000 dollárt kérnek a jelentkezőktől.

Forrás: http://www.theverge.com/