Zöld építészet

Obama és a környezettudatos építészet

A roncsprémiumhoz hasonló tervezetet mutatott be az amerikai elnök azzal a céllal, hogy az ország energiaszükségletét jelentős mértékben csökkenthessék.

A tulajdonosok 3000 dollárig terjedő visszatérítést kaphatnak, ha a korszerűsítéseknek köszönhetően otthonuk energiaigénye legalább húsz százalékkal csökken. A kormány 6 milliárd dollárt szán erre a célra, mellyel az építőipart is ösztönözni kívánják. A válság ellenére a „zöld” beruházások a tavalyi évben is emelkedni tudtak, szemben az építőipar zuhanásával.

A takarékosság mellett további előnyt is jelent egy-egy beruházás. A lakóingatlanok fenntartása jelenti a legnagyobb környezetterhelést: a teljes energiafelhasználás kétötödéért felelősek. Az építkezéseken környezetbarát alapanyagok felhasználására szólítanak fel, ami Európa egyes országaiban már bevált módszer. Mivel a szemét húsz százaléka bontási törmelékből áll, ezzel az eljárással egy további fontos lépést lehet tenni a tisztább környezet érdekében.

Az energiafogyasztás csökkentésére alkalmas napkollektorok, szélerőművek és hőszivattyúk mellett egyre fontosabb szerepet kapnak a különböző ivóvizet biztosító rendszerek. Földünk csökkenő vízkészlete is indokolja, hogy a jövőben egyre több háztartás rendelkezzen az esővíz befogadására, valamint az enyhén szennyezett víz megtisztítására alkalmas rendszerrel.