Zöld építészet

Szélkerekek Ikerváron

Szélerőmű park épül a Vas megyei Ikerváron. A spanyol Iberdrola energiavállalat tizennégy szélkerékből álló parkot épít, több mint három éves előkészítés után. Már megkezdődött négy szélerőmű alapozása, az önkormányzat átadta a munkaterületet a cégnek, a terület régészeti kutatása és a lőszermentesítés is megtörtént – adta közzé a spanyol cég.

Újabb szélerőmű park épül Magyarországon, ezúttal a Vas megyei Ikerváron. A spanyol Iberdrola cég tájékoztatása szerint eredetileg 24 szélturbina felállítását tervezték, összesen 40 megawatt teljesítménnyel, de a projekt a kvóták elosztásánál csak 24 megawattra kapott lehetőséget, így összesen 18 szélerőmű épülhet meg, 14 darab Ikrerváron, további kettő-kettő pedig a közeli Csénye és Megyehíd határában. A község tornyonként egymillió forintot kap a spanyol cégtől azok felépülése, műszaki átadása után és jelentős bevételre számít önkormányzatuk később az iparűzési adóból is.

Az építés során megerősítenek, szilárd burkolattal látnak el több mezőgazdasági utat is, amelyeken könnyebben közlekedhet majd a kombájn, az utat sem viszik el innen, ez is a falu haszna. Ikervár nemcsak a kedvező szélviszonyok miatt alkalmas a szélerőmű park létesítésére, hanem azért is, mert a közelben halad el több olyan elektromos nagyfeszültségű elektromos hálózat, ahová egy transzformátor állomás segítségével be tudják majd táplálni a megtermelt elektromos áramot. Ikerváron még ma is működőképes az ország első, 1895-ben épült vízierőműve.