Zöld építészet

Energiahatékony tetőablakok

Egy megfelelő tetőablakkal nem csak a helyiség hőszigetelését javíthatjuk, de a napsugárzás passzív energiáját is hasznosítani tudjuk.

A kitűnő szigetelés segít, hogy télen a fűtésre szánt energia nem menjen kárba, kiküszöbölve a hőhíd képződését az ablak és a tetőszerkezet találkozásánál. A különböző hőszigetelő keretek és az energiatakarékos üvegezés alkalmazásával passzív házak építésénél is alkalmazható nyílászárók állíthatóak elő. Ezek U-értéke (hőátbocsátási tényező) 0,5 W/m2K. Ez az érték nagyban függ a keretekben alkalmazott légkamrák számától. Egy hagyományos, 5 légkamrával rendelkező ablaknál ez az érték akár 1,1W/m2K is lehet, tehát a fent említett tényező kiemelkedően jó összegnek számít.

A belső és külső árnyékolók alkalmazása nagyban hozzájárul a helyiség klimatizálásához. A VELUX klíma plusz típusú ablakainál a fényzáró roló anyaga 100% poliészterből készül, belül szintetikus védő bevonattal, kívül alumínium filmréteggel, így hővisszaverő tulajdonsága jól kihasználható.  Nyáron, külső hővédő rolóval, 5-6 fokkal hűvösebb lehet a tetőtérben, mint a szabad ég alatt. Télen, az árnyékolásra is használható redőny segítségével 30%-ot is lefaraghatunk a hőveszteségből.

A tetőtéri ablakok a villanyszámla lefaragásában is segítségünkre lehetnek. Jól megtervezett elhelyezéssel később kell lámpát kapcsolnunk az adott helyiségben, mivel fekvésüknek köszönhetően kétszer annyi fényt engednek be, mint a homlokzaton elhelyezett nyílászárók. További energiamegtakarítást lehet elérni napelemes tetőablakok alkalmazásával, így például nincs szükség elektromos áramra a magasan beépített ablakok mozgatásához.