Zöld építészet

Park a város felett

Mit kezdjünk egy több mint húsz éve használaton kívülí, Manhattan nyugati része felett átívelő magasvasúttal? New York egy modern városépítészeti megoldást választott: építsünk rajta parkot!

A több mint 2,3 km hosszú magasvasutat az 1930-as években építették a „Nyugati Oldali Fejlesztés” névre hallgató beruházás keretein belül azzal a céllal, hogy a veszélyes teherforgalom alól mentesítsék New York egyik legnagyobb iparnegyedét.  A pálya 30 láb (nagyjából 9,5méter) magasan helyezkedik el, kiindulópontja a Gansevoort street és a Harmincnegyedik utcánál ér véget. A forgalom 1980-ban állt le, és több mint két évtizedig az időjárás kegyeinek kiszolgáltatva várta sorsa beteljesedését.

1999-ben létrejött egy non-profit szervezet azzal a szándékkal, hogy a város egyik jelképét megmentsék a teljes pusztulástól. Tervük – a sínpár parkká alakítása – három évvel később nyerte el a város támogatását. Egy építész iroda és egy tájépítészettel foglalkozó cég felelt a projekt szakmai megvalósításáért. Mivel a pályát úgy tervezték, hogy könnyedén elbírjon két teljesen megpakolt teherszerelvényt, a szerkezet kitűnő állapotban van. A kikapcsolódásra vágyó városi lakosság 2009 júniusában vehette birtokba a vasút első szakaszát. A második szakaszt a tervek szerint 2011-ben adják át a nézőközönségnek.

 

Az első szakasz öt bejárattal rendelkezik, ebből kettő akadálymentesített. Mindennap reggel héttől este tízig várja a látogatókat, a belépés ingyenes. A növényzet vízellátásáról egy programozható öntözőrendszer gondoskodik addig, míg a növények megfelelő gyökérzetet eresztenek.