Zöld építészet

Zöld felhőkarcolók épülnek Szingapúrban

A történelmi, Keppel kikötő bejáratánál 85 ezer négyzetméteren, egy 750 méteres partszakaszon épül Szingapúr új jelképe, a hat felhőkarcolóból és 11 kisebb épületből álló különleges együttes – írja a zöldtér.hu.

A Keppel kikötő képe hamarosan megváltozik. Itt készül Szingapúr új jelképe,  szuper magas, szokatlan alakú tornyokkal. Megálmodója Daniel Libeskind, a lengyel származású, amerikai építész. Munkái között található a berlini Jüdisches Museum, a denveri Art Museum és ő nyerte el a World Trade Center újjáépítésére kiírt pályázatot is, de tervei alapján áruházak bevásárlóközpontok, mozik is készültek. Eredetileg zenésznek készült, zongorista karrierjét adta fel azért, hogy álmait építészként valósíthassa meg.

A tornyok különböző magasságúak. 24-41 szintesek, míg a villaépületek 6-11 emeletesek. A magasba szökő épületek üvegfelületei csodásan tükrözik vissza a tengert, a közelben fekvő Faber hegyet, a helyi golf klub zöld pázsitját és a hatalmas zöld park képét.  Az üvegtornyokat páronként függő-folyosók kötik össze. Ezek teszik lehetővé, hogy a látogatók teljes, 360 fokos panoráma kilátást élvezhessenek. Az épületek körül hatalmas tó áll, szinte befolyva a kapukon. A csillogó felületek és a beültetett zöld tetők nemcsak esztétikai szerepet játszanak, hanem a környezetvédelemre is szeretnék vele a figyelmet felhívni. Az épületekben 1 129 lakás lesz. Mivel a park közel fekszik a városhoz, az apartmanok valószínűleg nagyon keresettek lesznek. A tervek szerint a teljes beruházás 2011-re készül el és fontos kiegészítője lesz egy hatalmas oázis is. Speciális kivilágítása miatt a komplexum éjjel is igazi látványosságot jelent majd.