Zöld építészet

Passzívan szép az élet

Svájci épületet választottak az idei év passzívházának. A háromszintes építmény szakít az ebben a szegmensben megszokott irányelvekkel.

Az épület tervezője, Peter Schurch a lehető legnagyobb üvegfelület kialakítására törekedett, így sikerült elérni, hogy a homlokzat több mint 50%-át üveg borítsa. Mivel a díjnyertes alkotás három apartmant foglal magában, a napfényes kialakítás elsőrangú követelmény volt. Az árnyékolásról fából készült árnyékolók gondoskodnak, míg az épület tetején napelemek találhatóak.

A belső burokaltok alapanyagául szolgáló fát a közeli erdőkből szerezték be, a levegő minőségéről a kitűnő szigetelés és ventillátorok gondoskodnak.

Az épület, köszönhetően az alacsony energiaszükségletének, elnyerte a svájci Minergie (minimális energia) tanúsítványt, amely sokkal szigorúbb az amerikai LEED-nél. A Bern külvárosában található ház építési költsége még így is alacsonyabb volt a vele szomszédos, hagyományos kivitelezésű épületekénél.