Zöld építészet

„Az energiahiány nem csak a szegénység oka, hanem annak következménye.”

A fenti mondat Willem Nolenstől, a Vidéki Energia Alapítvány (Rural Energy Foundation) igazgatójától származik. Segítségükkel milliók csatlakoznak a fejlett világhoz.

Afrikában a vidéki lakosság 95%-a nem részesül energiaellátásban. A világítást többnyire petróleumlámpákkal oldják meg. A petróleumért gyakran 10-20kilométert kell megtenni a legközelebbi városig – igaz, sokan az este beálltával lefekszenek aludni, mivel semmilyen világító eszközük nincs. A petróleum ráadásul balesetekhez, tüzekhez és beltéri légszennyezéshez vezet.

Hiába van mobiltelefon-hálózat az egész kontinensen, ha a készülékeket nem tudják feltölteni megfelelő energiaforrás hiányában.

Globálisan 1.5 billió ember szenved az energiaellátás hiányától – tudható meg egy ENSZ jelentésből. Ez a teljes népesség negyede.
A Dán non-profit alapítvány célja, hogy minél több embert segítsen csatlakozni a világhoz. Napelemek segítségével biztosítják az áramellátást, így lehetőség van a telefonok feltöltésére, tévézésre és rádióhallgatásra. Este a gyerekek napelem segítségével működő lámpa fényénél tanulhatnak. Az égők hússzor világosabbak, mint petróleumos elődjeik.

A vállalat eddig 450 000, a Szahara déli részén elő ember életét könnyítette meg az alacsony költségű rendszerek kiépítésével. „Teljes falvak válhatnak önellátóvá a rendszereink segítségével” – tudhatjuk meg William Nolens beszámolójából.

A Vidéki Energia Alapítvány közel 250 helyi kereskedőt támogat többek között Etiópiában, Ugandában, Szenegálban és Zambiában. Segít a cégvezetésben, a rendszerek kiépítésében, a marketing tevékenységben, de a felszerelést a kereskedőknek kell beszerezni. Egy napelemes lámpa ára nagyjából 25 és 40 dollár, míg egy teljes rendszer összköltsége 250 és 630 dollár között mozog.

A D.light nevű cég több mint 220 000 lámpát adott el eddig 32 országban – részben Indiában és Kelet-Afrikában. Háromféle terméket kínálnak 10 és 45 dollár közötti áron.

YouTube előnézeti kép