Zöld építészet

Nyaraló falu és tudományos laboratórium

Tizenöt év alatt épült meg Tenerifén az a 25 házból álló falu, amely a két funkciónak egyszerre képes eleget tenni. Az otthonok teljesen önellátóak.

A tervezők elképzeléseinek megfelelően mindegyik épületet más anyagokból és eltérő formatervek alapján valósították meg.

A szenzorok folyamatosan figyelik a belső hőmérsékletet, a páratartalmat és a légmozgást, majd ezek segítségével választják ki a leghatékonyabb működési módot. Több ház – ezzel is biztosítva a megfelelő hőmérsékletet – részben a felszín alatt található. Az ivóvizet a tengerből nyerik, melyet az épületekben kialakított sótalanító rendszerekkel szűrik meg.
A projekt összköltsége 10 millió euróra rúg és télen már üzemelni fog az üdülő. Egy három hálószobás ház bérleti díja 220 és 280 euró között lesz egy éjszakára.
A szigeten csak elektromos autókkal és biciklivel lehet közlekedni, melyeket biztosítanak a nyaralók számára.
A látogatók egy információs központban ismerkedhetnek meg a rendszer működésével.

Minden évben rengeteg turista érkezik a szigetre, akik nagyon sok energiát és vizet használnak el. Ez nagy problémát tud okozni egy olyan izolált közösségben, mint a miénk. Mivel az összes energia felét a házakban használják fel, így hatalmas lépés, hogy teljesen önellátó házak épülnek nálunk – válaszolt a projekt fejlesztési menedzsere a CNN kérdésére.

„A házak élő laboratóriumként is funkcionálnak” – teszi hozzá Miran Iriarte.

„ Törekedtünk a maximális komfort kialakítására, hogy a látogatók egy igazi élményben részesüljenek. Ráadásul segítenek a tesztelésben, hogy melyik ház működik jól, illetve melyiket kell még fejlesztenünk.”

„ Öt házat külsős cég épített, de a többit mi magunk hoztuk tető alá. Ezzel sikerült munkát adni rengeteg építésznek, munkásnak és technikusnak.”