Zöld építészet

Zöld józsefvárosi életképek

Második, egyben befejező napjához érkezett a European Urban Knowledge Network (EUKN) című konferencia a Mercure Hotelben. A nemzetközi résztvevők saját szemükkel tapasztalhatták meg a budapesti demográfiai változásokat.

A nemzetközi demográfiai konferencia második napján hat csoportra osztották a résztvevőket, akik így tekinthették meg Budapest különböző kerületeit. Volt aki Törökbálintot választotta, mások a XI. kerületet szemelték ki megfigyelésre. A Tiszta Jövő a Józsefvárosban járt, ahol sok tanulsággal gazdagodtunk.

VIII. kerületi utunk a Mátyás téri Kesztyűgyár Közösségi Házban kezdődött, ahol a Habitat for Humanity Magyarország képviseletében Szekér András előadását hallgatuk meg. Arról beszélt: a Józsefvárosban  több roma és hajléktalan családnak segítettek már a Rév 8 csoporttal egyetemben. Házhoz, munkához, jobb körülményekhez segítik hozzá a rászorulókat, persze mindenkit nem lehet megmenteni. A kerületről szóló prezentációjából kiderült: régebben magasan képzett, jómódú emberek laktak erre, mára azonban alcsonyabb osztályból élnek itt, elsősorban romák. Sokuknak segítettek már, amit saját szemünkkel is tapasztalhattunk, hiszen Szekér András vezetésével megtekintettünk két felújított  lakóházat a környéken.

Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy amint az embereknek biztosított lakhelyük, máris tesznek a zöldebb világért. Több család szelektíven gyűjti a hulladékot, sok bokros, füves területet fedeztünk fel. Többen házukba is beengedtek, megmutatták kertjüket, ahol szánkóra helyezett bokrokat, tűzfalakon lógó borostyánokat fedeztünk fel. Jó volt látni, hogy a sokak által harmadik világnak tartott kerületben sokan igenis tesznek a környezetükért. Ügyesen újrahasznosított építési törmelék, szemétdombot gazdagító hulladék helyett virágállványként funkcionáló szánkó: néhány kreatív ötlet egy kert berendezéséhez.

Utunk végeztével a konferencia zárása következett a hotelben. A főszervezők megköszönték a résztvevők figyelmét, elhangzottak az utolsó kérdések, persze csak a kiadós ebéd után. A konferencia tanulságát nehéz lenne megfogalmazni. Sokat hallhattunk a túlzsúfolt, a kiürülő városokról, népességcsökkenésről illetve robbanásról. Megoldás egyelőre nem született a problémákra, de talán még nem is ez volt a cél. Annak lehet eredménye, ha egyre több hasonló kérdésfelvetés születik és egyre többen látják be: ez egy releváns probléma és igenis foglalkozni kell vele.