Zöld építészet

Milliókat spórol a Starbucks a LED technikával

Ha egy kis helyiségben, vagy csak pár hagyományos foglalatban cseréljük ki a hagyományos izzókat LED világításra, akkor nem fogunk elérni jelentős csökkenést az energiafelhasználás, vagy a költségek területén.

Egészen más a helyzet, ha egy nagy irodaházról, franchise hálózatról, vagy éppen az Empire State Buildingről van szó. A Starbucks több ezer üzletében cserélte ki többek között az ovális logókban is található izzókat LED-es világításra.

Az USA és Kanada területén található, összesen több mint 7000 kávézóban korszerűsítették a világítás technikát. A Starbucks Környezeti Hatásokkal foglalkozó igazgatója közölte, hogy a vállalat célja a világításra használt energiafogyasztás 80%-os csökkentése.

A Greenbiz kiszámolta, hogy minden 93 nm-es üzlethelyiség 600 dollárt spórol évente és azt is, hogy a széndioxid kibocsátás csökkenés 10 hordó olaj mennyiségével egyenlő. A teljes energiafelhasználás 7 százalékkal csökken.

A világítást az ülőhelyeknél, illetve az italoknál módosították LED-es tecnikával, mivel azok jellegzetes színére itt volt a legnagyobb szükség.