Zöld építészet

Tizenöt fenntartható építészeti terv – 1.rész

2011.02.07. - 15:46  |  Nincs hozzászólás

A globális szinten növekvő urbanizáció arra készteti a tervezőket, hogy lehetőleg kis alapterületen minél több ember számára biztosítsanak lakóhelyet. A jövő épületei nem csak formabontóak, hanem környezetbarátok is.

Fenntartható vertikális város

A Desitecture nevű angol építész csoport által elképzelt város 180 emelet magas és a nyomornegyedekben élő emberek életkörülményeit hivatott elviselhetővé tenni. Fontos szempont, hogy az épület segítsen megőrizni a mikroközösségek sajátos életvitelét is.

 Szélenergián alapuló futurisztikus város

Az ausztrál David John McMorrow és Mario Celik víziója szerint a jövő közösségei az óceán közepén fognak élni, az energiaellátást pedig a szél fogja biztosítani.  A tervek szerint 2050-ben már ilyen városokban is otthonra találhatunk.

Jean-Marie Tjibaou Kulturális Központ

A Renzo Piano tervezte Kulturális Központ kitűnő példája a hagyományos és modern építészeti technológiák keveredésének. A Kanak vezér Jean-Marie Tjibaou tiszteletére emelt építmény egyben a Kanak emberek gazdag kulturális hagyományainak is emléket állít. Az Új Kaledónia fővárosához, Noumé-hez közeli épületegyüttes egy kis földnyúlványon helyezkedik el, melynek központját óceán és zöld növényzet övezi.

Zöld urbanizáció

Graham Thompson, az angol Bartlett School of Architecture végzősének a nevéhez köthető zöld urbanizáció új dimenziókat ad a városok telítettségének, a személyes- és közösségi tereknek. Thompson több szinten képzeli el a jövő városait, melyek önálló öntözési rendszerrel és saját növényzettel rendelkeznek.

“Városfa”

Az izraeli székhelyű Geotectura lebegő kockákból állítja össze a jövő városát, melyek a bentlakók által kibocsátott széndioxid kibocsátást hivatottak csökkenteni. A fenntartható struktúraként funkcionáló építményben minden egyes kocka tetejére dús növényzetet telepítenének. Mindegyik egység eltérő méretű és különböző funkciót lát el, míg tökéletes panorámát nyújtanak a környezetre.

Víztisztító felhőkarcoló

Az Universidad de Chile hallgatóiból álló építészcsoport által megálmodott felhőkarcolók nem csupán lakó- és kereskedelmi helyiségeket biztosítanak. Ez a modern, a fenntarthatósági szempontokat az előtérbe helyező elképzelés, melyet kifejezetten Chile számára terveztek, a Santiago városát kettészelő Mapocho folyó vizét hivatott megtisztítani.

Felhőkarcoló, melynek a szél biztosítja az energiát

A Makeka Dizájn Laboratórium felhőkarcolója a közösségi kapcsolatok, a kulturális viszonyok és a fenntartható technológiák kapcsolatára adott válaszként értelmezhető. Bizonyítva a tervezők zsenialitását, az épületben többek között egy komplett szélenergia farm, értéktőzsde, tudományos laboratórium és növényházak is helyet kapnak.

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »