Zöld építészet

Tizenöt fenntartható építészeti terv – 2.rész

2011.02.09. - 15:05  |  Nincs hozzászólás

A globális szinten növekvő urbanizáció arra készteti a tervezőket, hogy lehetőleg kis alapterületen minél több ember számára biztosítsanak lakóhelyet. A jövő épületei nem csak formabontóak, hanem környezetbarátok is.

Fenntartható Vertikális Struktúra

Tekintettel arra, hogy egyre fogynak a gazdálkodásra és lakhatásra alkalmas területek, a New York-i Ju-Hyun Kim is az égbolt felé terjeszkedne. A tervező Disneyland mintájára - hogyan alkossunk különböző világokat – álmodta meg a jövő városának vidámparkját.

Akupunktúrás torony

Az épületet a Tajvani Egyetem hallgatói tervezték a kikötőváros Kaohsiung partjára. A tervek szerint a tengervizet sótalanító berendezést is kiépítenének a toronyban, mely a nap- és szélenergiát hasznosítaná az energiaellátáshoz. A kikötőben felhalmozódó szemetet szintén itt hasznosítanák újra, illetve a homlokzatot alga hártyával vonnák be, melynek segítségével bioüzemanyagot állítanának elő.

Energiatakarékos vegyes használatú épület

Ez a 300 000 négyzetméteres vegyes használatú épület a Foster and Partners első projektje Vietnamban. A VietinBank üzleti központjaként is funkcionáló épület Hanoi központja és a reptér között foglalna helyet. A különböző zöld technológiák csökkentenék a térségre jellemző magas páratartalmat és lehetővé tennék a magas fokú energiahatékonyságot.

Felhőkarcoló az űrből

Mohamed Abdel – Aziz a Kairó déli partjainál fekvő Maadi környékét kívánja zöldebbé varázsolni ezzel a koncepcióval. A három kacskaringós torony egy földgömbhöz csatlakozva alkotja a felhőkarcolót. Az első toronyban irodák, a másodikban egy ötcsillagos szálloda, míg a harmadikban luxus rezidenciák kerülnének kialakításra. A földgömbben fitnesz központ és úszómedence segítene a sanyarú sorsú látogatóknak kikapcsolódni.

Tükörkép

A Daniel Libeskind Stúdió már befejezte a „Reflection” névre hallgató fejlesztés első tornyát. A Szingapúr vízpartján elterülő épületegyüttes a tervezők szándékai szerint a déli part domborzatát tükrözné. A hat üvegtoronyból és tizenegy apartman házból álló komplexum a 750 méter hosszú partszakasz mentén fog elterülni.  A lejtős felső szinteket növényzet fogja borítani, melyeket hidakkal kapcsolnak egymáshoz.

Zöld energia és életvitel egy helyen

A Korea Electric Power Corporation (KEPCO) a H Associates-t kérte fel arra, hogy tervezze meg a cég új főhadiszállását a dél-koreai Naju városa közelében. A 129 négyzetméter alapterületű és 29 emeletes épület mellett kialakításra kerül egy nyitott terekkel rendelkező közösségi park is. A torony oldalában egy, a megszokottól eltérő átriumot terveztek, mely természetes fényt enged be. Ez segíti a szellőzést és fokozza a környékre nyíló panorámát is.

Spirál torony

A Berlin számára tervezett spirális toronyban az ellenkező irányba fordított lakásokat az egymást többször keresztező minták fogják közre. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy mindegyik otthon saját terasszal rendelkezzen. A napelem és szélturbinák alkalmazásán kívül vízgyűjtő- és tisztító berendezéssel csökkentik az épület ökológiai lábnyomát.

Fenntartható Yacht kikötő

A maláj Paolo Cucchi által a tajvani KaohSioung partjára tervezett kikötő a tengervizet hasznosítja a fűtéshez és a hűtéshez. A tengerpart felől zöld árkádokkal rendelkező épület fémborítását fotovoltatikus réteggel vonnák be, így a napfény segítségével állítanának elő energiát.

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »