Zöld építészet

Műtárgyak és lakóház üres üvegből

Mihez kezdjünk a kiürült a boros és sörös üveggel? Legtöbben visszaváltjuk vagy szelektíven gyűjtjük őket, de akadnak kivételek.

Úgy tartják, hogy világon a franciák a legjobbak a borkészítésben és annak elfogyasztásában. Ehhez persze nekünk, magyaroknak is van némi hozzáfűzni valónk… De mihez kezdenek azzal a sok üres üveggel?

A francia Jean Michel Daluzeau műalkotások formájában ad új életet a régi üvegeknek. Daluzeau kollekciója, mely „Az üvegek másik élete” nevet viseli, újrafújt üvegből készült vázákat, ékszereket, lámpákat és edényeket foglal magába. Nem a francia művész az első, aki újrahasznosított üvegekből készít használati tárgyakat. Ami újdonság, hogy Daluzeau megtalálta a köztes állapotot az üvegek eredeti formája és azok darabokra törése között. Az újramelegített és újraformázott üvegek emlékeztetnek eredeti funkciójukra és formájukra, de dekoratív műtárgyakként új identitásukat is megmutatják.

Az argentin Tito Ingenieri a sörre esküszik. A Buenos Aires-től délre található Quilmes lakója 19 év alatt építette fel házát, melybe 6 millió sörösüveget épített be. Ingenieri egyben a város javát is szolgálja elsőre talán furcsának tűnő hobbijával. A különc lakos az utcáról gyűjti be az eldobált vagy nem visszaváltható üvegeket, melyek az udvarán gyülekezve várják második életüket. Ápolva a jó kapcsolatot a lakossággal, ismerősei is szívesen teszik félre az összegyűlt szemetet, hogy hozzájáruljanak Ingenieri építőanyag készletéhez.

A ház ráadásul időjárás jelentő funkciót is betölt: az erősödő déli széltől az üvegek „suttogni” kezdenek, jelezve a közeledő vihart.

Íme egy videó, mely bepillantást enged a mester hétköznapjaiba.

YouTube előnézeti kép