Zöld építészet

Nemzetközi zöld elismerés az Infopark E épületének

Az Infopark E épülete az első megvalósult épület Magyarországon, amely elnyerte a LEED Silver minősítést. A világszerte elismert független minősítő rendszer célja magas színvonalú zöld épületek nemzetközi szintű minősítése.

A LEED minősítés során olyan szempontokat vizsgálnak, mint a környezeti szempontból fenntartható elhelyezkedés, a hatékony víz- és energiagazdálkodás, az anyaghasználat, a belső környezet minősége (pl.: levegőminőség).

Energetikai szempontból „A” minősítésű tanúsítvánnyal rendelkezik az épület, ami 30%-kal kisebb fajlagos energiafogyasztást jelent, mint a jelenlegi magyar szabályozásban megengedhető érték, így az E épület éves szinten mintegy 130 tonnával kevesebb szén-dioxiddal terheli a környezetet.

Az IVG az Infopark utolsó fejlesztési fázisaként adta át az E jelű irodaházat. Az épület 17.000 m2-en kínál az IVG-től megszokott kiemelkedő minőségű irodaterületet csodálatos dunai panorámával, ill. a központi parkra néző ablakokkal. A presztízs értékű munkakörülmények már számos neves bérlőt vonzottak ide, úgy mint a Lufthansa Systems, a Kraft Foods, valamint az első magyarországi székhelyű EU szervezet, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) is. Mindemellett az IVG Hungary Kft. is a E épületet választotta székhelyéül.

Az amerikai U.S. Green Building Council (USGBC) 1998 óta foglalkozik épületek környezettudatos minősítésével. Magyarországon ez idáig még egyetlen megvalósult épület sem nyerte el a LEED minősítést, így az Infopark E épülete – hasonlóan az Infopark Budapest koncepciójához – úttörőnek számít. LEED minősítést több kategóriában lehet szerezni, többek között elnyerheti családi ház, iskola, kereskedelmi ingatlan, vagy annak belső kialakítása. Az E épület a 2009-ben szigorított LEED v3 minősítést szerezte meg.