Zöld építészet

Műfákkal a tisztább levegőért

Boston tengerparti negyedeiben tervezik felállítani a francia Influx Studio által tervezett műfákat, melyek kettős funkcióval bírnak.

Tavaly októberben írtak ki egy pályázatot környezetbarát városi fák tervezésére. A SHIFTboston választotta ki a párizsi központú csapat terveit, de a nyertes koncepciókat természetesen nem csak Bostonban lehetne alkalmazni.

Az „eredeti” fák alternatívájaként tervezett növények nem csak a széndioxidot vonják ki a levegőből, hanem csökkentik a hulladék mennyiségét is, mivel használt üdítős palackból készülnének.

A műfa működéséhez szükséges energiát az ágakon elhelyezett napkollektorokkal biztosítanák. Az így előállított árammal tudnák táplálni a lombot alkotó diódákat, melyek fényárral látnák el a közteret. Borús időben, vagy éjszakánként sem maradna áram nélkül a légtisztító műfa: a fák törzséhez tervezett mérleghintákkal a gyerekek is hozzájárulhatnának a környezetvédelemhez.

A bostoni városvezetés pár héten belül eldönti, hogy alkalmazzák-e a környezetvédelem látványos, de valószínűleg igen költséges formáját.