Zöld építészet

Esővízgyűjtő felhőkarcoló

2011.03.30. - 10:18  |  Nincs hozzászólás

Két lengyel építészhallgató nevéhez köthető annak az esővizet összegyűjtő és újrahasznosító felhőkarcolónak az ötlete, melynek közepén tölcsér gyűjti össze a csapadékot. Ryszard Rychlicki és Agnieszka Nowak több nemzetközi díjat is elnyert a zöld tornyokkal.

Az esővizet nem csak az épület tetején kialakított tölcsér, hanem a felhőkarcoló oldalán spirálisan végig futó, díszítő funkciót is ellátó ereszcsatornák vezetik el az épület aljában található víztározóba. A felhőkarcolóval az volt a célja a tervezőpárosnak, hogy lehetőleg minél nagyobb mennyiségű esővizet tudjon begyűjteni az épület.

Az egy főre jutó átlagos vízfogyasztás 150 liter naponta. Ennek 85%-át szeretnék esővízzel helyettesíteni. Az esővizet hasznosító felhőkarcoló létjogosultságát támasztja alá az is, hogy az elmúlt harminc évben ugrásszerűen megnőtt a vízfogyasztás. Ebben döntő szerepet játszik a mosó- és mosogatógépek elterjedése, a kertgondozás, de hatalmas szelet jut a vízöblítéses vécéknek is. A már említett átlagos vízfogyasztásból 46 litert a toalettek öblítésére használunk. Érdekes adat, hogy az elmúlt egy században az amerikai vízfogyasztás a tízszeresére nőtt. Egy átlagos amerikai polgár ötször annyi vizet használ el, mint a fejlődő országok lakói.

A növényi úton megtisztított vizet az épület alatt elhelyezett víztározóból hasznosítanák újra. Az így nyert esővíz tökéletes lenne a vécék öblítéséhez, a beépített öntözőkhöz, a vízzel működő háztartási eszközök ellátáshoz, illetve az épület tisztán tartásához.

A dánok már élen járnak az esővíz újrahasznosításában. Az elmúlt tíz évben az átlagos vízhasználat 40%-al csökkent, köszönhetően az esővíz mosás és öntözés céljából történő alkalmazásának.

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »