Zöld építészet

A világ legnagyobb napelemes parkolóját építik fel Szaúd-Arábiában

Úgy tűnik, hogy az olajbárók is kezdenek számolni a olajkészletek kiapadásával. A Dhahran városába tervezett paroklóház 4500 autó számára fog férőhelyet biztosítani.

Némi irónia is keveredik a történetbe, hiszen a világ legnagyobb napenergiát hasznosító parkolóját az Aramco olajvállalat szaúd-arábiai főhadiszállásánál fogják felépíteni.  Egészen pontosan a North Parkban található irodák alkalmazottai vehetik majd igénybe a szolgáltatást.

A 4500 férőhelyes épület kivitelezését a Belectric és a Sun & Life cégekre bízták, míg a 120 000 darab vékonyfilmes napelemet a japán  Solar Frontier szállítja, akik piacvezetők ezen a területen.

A réz-indium-szelén összetételű fotovoltatikus modulok összteljesítménye 10 Megawatt.

Több hír is napvilágot látott, miszerint a világ elsőszámú olajexportőreként számon tartott Szaúd-Arábia túlbecsülte a rendelkezésre álló olajkészlet mennyiségét. A királyság úgy kalkulált, hogy 300 billió hordónyi olaj áll még rendelkezésre – állítja a hivatalos forrásnak azért nem nevezhető Wikileaks.

A Greenlaunches.com már korábban beszámolt róla, hogy Szaúd-Arábia 100 billió dollárt kíván megújuló energiákkal kapocslatos fejlesztésekre fordítani.

Az első és egyben igen látványos beruházás lehet a parkolóház projekt – bár nem hinnénk, hogy a sejkek azonnal lecserélik luxusautóikat elektromos modellekre. Erre még nyilván várnunk kell egy kicsit…