Zöld építészet

LED lámpákkal a hosszabb játékidőért

Nem Yorkban rengeteg gyerek él, viszont kevés a szabadon használható sportpálya. Andrew Burdick korszerű világítással oldaná meg, hogy az esti órákban is használhatóak legyenek a létesítmények, így nem kell újakat építeni.

Ha a Nagy Almában leszáll az este, pár helyen nem tanácsos az utcán mászkálni. A sportpályák nagy része szintén kivilágítatlan, így a szülők sem engedik nyugodt szívvel játszani a gyerekeiket.

Burdick nap- és szélenergiát hasznosító LED technológiás berendezései energiát takarítanak meg, illetve környezetbarát fényárban úsztatnák a szóban forgó pályákat. Nappal az antennaszerű nyúlványon elhelyezett napelemek és kisméretű szélturbinák gyűjtik be az energiát, melyet az okos hálózat révén a rendszerbe is visszatáplálna a szerkezet.

Mivel a LED világítás sokkal kevesebb energiát használ fel, mint a hagyományos izzók, így Burdick biztos benne, hogy a lámpák sok energiát táplálnának vissza a város hálózatába. Tehát nem csak a pályákat tudnák megvilágítani, hanem a városnak is termelnék az áramot ezzel a megoldással.

Egy létesítmény megvilágításához 10 lámpa szükséges és figyelembe véve a darabonkénti 16 000 és 25 000 dollár közötti árat, látható, hogy igen költséges beruházásról van szó. De figyelembe kell venni, hogy egy új pálya felépítése sokkal többe kerülne, arról nem beszélve, hogy a zöld technológia révén áramot is termelnének a hálózatba.