Zöld építészet

Korallzátony ihlette ökofalu Haitin

2010-ben a Richter skála szerinti 7-es erősségű földrengés sújtott le a karibi térségben. Vicent Callebaut egy, a hullámok mintáját idéző, passzívházakból álló duplexet tervezett a túlélők számára.

A több mint ezer fő számára életteret biztosító, energetikailag teljesen önellátó falu egy földrengésbiztos, mesterséges mólón kerülne kialakításra. A korallzátonyok folyékony és organikus formáit idéző épületek az origami rétegeihez hasonlóan illeszkedő lakásokból áll. A konkáv és konvex ívek egyaránt felfedezhetőek a konstrukcióban.

A hullámok mozgását mintázó, egymással párhuzamos épületek között teraszok és élelmiszer- alapanyagok termelésére alkalmas kertek kerülnének kiépítésre. A házak közötti szabad terület egyben a közösségi élet színteréül is szolgálna.

A földrengésbiztos alagsorban építenék ki azokat a medencéket, melyekben a használt vizet megtisztítanák, mielőtt az a tengervízbe kerülne.

A tengervízből hidroturbinákkal nyernének elektromos áramot, a tetőkön napelemek gyűjtenék be a napenergiát, míg a függőleges szélturbinák a szélenergiát hasznosítanák.

A szerencsétlenül járt haitiak kétségkívül örülnének a látványos és biztonságos lakósziget felépítésének. Azonban elnézve a terv merészségét és komplexitását, nem valószínű, hogy a mesterséges korallzátony megépítésre kerül.