Zöld építészet

Megnyílt a Nyugat-Balaton legújabb zöld szállodája

Átadásra került a Nyugat-Balaton legújabb, négycsillagos szállodája, a részben uniós forrásból megépült Zenit Hotel Balaton.

A fejlesztés révén a népszerű Helikon Taverna Fogadóval együtt egy étteremmel, muzeális értékű boros pincével, konferencia- és wellness központtal rendelkező, részben műemléki védettségű, egyedülálló balatoni panorámát kínáló szálloda-együttes jött létre, mely komplex, minőségi szolgáltatásokat nyújt látogatóinak. A megnyitón beszédet mondott Manninger Jenő, a Zala Megyei Önkormányzat elnöke, aki ünnepi beszédében hangsúlyozta: „Nagy örömömre szolgál, hogy megyénk és a Balaton régió egy ilyen szép projekttel gazdagodott. Különösen nagyra értékelem a magyar tulajdonosok igényes szemléletét, vendég- és természetbarát hozzáállását, valamint elhivatottságát az objektum és annak környezete iránt.”

A bemutatott fejlesztés Fodor Márk igazgató rövid tájékoztatása szerint egy hosszú távú, folyamatos, európai uniós társfinanszírozással megvalósuló beruházás harmadik üteme. Ennek keretében először 2007 szeptemberében a Vonyarcvashegy, Helikon utca 22. szám alatt fekvő étteremmel ellátott műemléki apartman-ház felújítása és korszerűsítése történt meg, mind a férőhelyek számát, mind azok színvonalát tekintve. A turisztikai fogadóképesség javítása és a férőhelybővítés eredményeképpen a Keszthelytől néhány km-re fekvő Helikon Taverna besorolása 3 csillagossá vált és többfunkciós, 130 fős konferenciateremmel bővült. Az erdőszéli fekvés, a nyugodt, csendes környezet, a balatoni panoráma a modern rendezvényteremmel párosulva az üzleti szféra számára is komoly vonzerőt jelent. A mintegy félmilliárd Ft összköltségű, szintén európai uniós forrásból is támogatott második ütem célja a panzió további bővítése és 4 csillagos szállóvá fejlesztése volt, ami szintén májusban fejeződik be.

Az új épületben összesen 35 szoba, családi összenyitható szobák, lakosztályok valamint egy tágas wellness-részleg kap helyet medencével, gyermekmedencével, jacuzzival, szaunákkal, jégkabinnal, tepidáriummal, vinoterápiás, kozmetikai, masszázs kezelőkkel és panorámás napozóterasszal. A szobák fali hűtő-fűtő rendszerrel készültek, így a klímaberendezés káros hatásaitól mentesen lesz télen meghitt meleg, nyáron kellemesen hűvös a lakóegységekben.

A harmadik ütemben – melyet a Környezet és Energia Operatív Program nyertes pályázata támogatott – ezzel párhuzamosan a hotel energetikai rendszerének kialakítása, energiatakarékos üzemeltetésének biztosítása és zöld energiával való ellátása történt meg napkollektoros és hőszivattyús rendszerek bevezetésével.

A projekt megvalósulásának eredményeképpen a megújuló energiahordozó felhasználás növekszik a régióban, míg az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése 27 tonna lesz évente, továbbá gazdaságosabbá válik a használati melegvíz, a fűtés, valamint az uszoda vizének fűtése, hőn tartása télen és a nyári időszakban egyaránt.

A fogyatékkal élők esélyegyenlősége érdekében a szálloda fizikai és infokommunikációs szempontból akadálymentes.

A Zenit Hotel Balaton megnyitóját rövid tesztidőszak követi, hogy május utolsó hétvégéin teltházzal fogadhassa az első vendégeket.