Zöld építészet

A Renault lekörözheti az Audit

Jövőre a francia autógyár lekörözheti német versenytársát, tervei szerint a napelemek felhasználása terén.

A Renault ugyanis bejelentette, hogy minden franciaországi szerelőüzemének tetejére napelem modulokat építtet 2012 végére. Ezt azt jelenti, hogy a modulok összesen mintegy 450 ezer négyzetméternyi felületet foglalhatnak el, körülbelül 63 futballpályányit.

A gyártócsarnokok tetejére helyezett napelemek európai éllovasa az autóiparban eddig a német Audi cég volt, amely ingolstadti üzemének egy részét borította be a panelekkel, összesen csaknem 12 ezer négyzetméteren. Amennyiben ilyen fejlesztéseit nem folytatja, úgy a Renault alaposan lekörözheti jövőre.

A Gizmag.com innovációs hírportál az autóipar minden eddiginél nagyobb ilyen beruházásaként említi a Renault tervét. Egy olyan 60 MW-os áramtermelő kapacitást hoz létre a francia járműipari cég, amelyből egy 15 ezres városka teljes villanyáram-szükséglete fedezhető. Természetesen elsősorban a Renault hat francia gyárának szükséglete.

A Renault ezzel egyszersmind teljesíti azon vállalását is, hogy 2013-ra ökológiai lábnyomát 10 százalékkal mérsékli, s nem mellékesen széndioxid-kibocsátását is, évi 30 ezer tonnával.

-kg-