Zöld építészet

Fény az alagút végén

Európa első napenergiával ellátott kötöttpályás alagútját a Párizs-Amszterdam gyorsvasút vonalán fogják megvalósítani, melynek energiaellátását nyolc focipályányi napelem fogja biztosítani.

A kiépítésre kerülő mintegy 50 000 napelem kettős funkciót fog ellátni: az alagút megvilágítása mellett a keresztülhaladó elektromos vonatokat is képesek lesznek tölteni. A 3,4 kilométer hosszú alagút korszerűsítését a belga Enfinity cég kivitelezi, átszámítva 3,8 milliárd forintos költségen – számolt be az angol telegraph.

A napelemek 3300 MWh energia előállítására lesznek képesek éves szinten: ez a mennyiség 950 háztartás igényét tudná fedezni.

A hatalmas befektetésnek köszönhetően az elkövetkező húsz év alatt a vasút több mint 47 kilogrammnyi széndioxidtól szabadítja meg a környezetet, így a beruházásban nem csak az energiatakarékosság, hanem a levegőminőség javítása is fontos szerephez jut.

A Párizs-Amszterdam vonalon közlekedő vonatok közel 300 km/órás sebességgel haladnak majd át a megújulást biztosító alagúton.