Zöld építészet

Zöldövezetprogram keretében 30 kezdeményezés számíthat támogatásra

2011.06.13. - 11:16  |  Nincs hozzászólás

Összesen harminc helyi kezdeményezést támogat a Zöldövezet program 2010-2011-es kiírása, a kezdeményezés különdíját tavalyi munkájáért a vértesboglári tűzoltóegyesület kapta.

A nyertes szervezetek összesen 15 millió forintot fordíthatnak parkosítási célokra - tudatta a Zöldövezet program az MTI-vel.

A MOL és az Ökotárs Alapítvány közös környezetvédelmi programja immár öt éve segíti a helyi civil kezdeményezéseket abban, hogy környezetüket szebbé és zöldebbé alakítsák. A helyi lakosság bevonásával, közösségi akció keretében eddig Magyarországon közel környezetvédelemhez kapcsolódó közösségi esemény valósult.

A pályázóknak először tervet kell benyújtani, majd kedvező elbírálás esetén ki kell dolgozni a végleges parkosítási terveket, amelynek legalább 1500 m2 zöldfelület (közpark, pihenőpark, játszótér, iskolapark) kialakítását, megújítását kell célul kitűznie. További elvárás, hogy őshonos növényeket ültessenek, a kivitelezés környezetbarát módon történjen, illetve a parkosításra, ültetésre közösségi akció keretében kerüljön sor.

A program hatására köze 700 környezetvédelemhez kapcsolódó közösségi esemény valósult meg, összesen 35 ezer önkéntes részvételével. A helyi közösségek tagjai több mint 31 ezer növényt ültettek el, melyek legnagyobb része őshonos fa, bokor vagy virág. A program sikerrel működik Szlovákiában és Romániában is. A program kiírói hamarosan új, jól áttekinthető weboldallal várják a pályázni vágyókat a zoldovezet.okotars.hu címen.

A vértesboglári tűzoltóegyesület a település művelődési házát övező 2700 m2-es területet tette rendbe a programban nyert támogatásból. A közösen kidolgozott tervek alapján a területen összesen 56 fát és 48 cserjét ültettek el, és négy darab, magasított virágágyást (illatkertet) alakítottak ki. Külön gondot fordítottak arra, hogy a terület akadálymentes legyen, így kerekesszékesek számára is élményt nyújthat a közösen kialakított park.

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »