Zöld építészet

Fánkkal a széndioxid-kibocsátás csökkentésért

Elég végig nézni az Apple termékein (iPhone, iPod, iPad), hogy lássuk: a cég eszközei mindig hoztak valami újat a konkurensekhez képest – elsősorban a formavilágot illetően. Steve Jobs az építészet területére is szeretné kiterjeszteni újítókészségét – egy fánk formájú főhadiszállással.

A Cupertino városába megálmodott 4 szintes komplexum közösségi tereket, kikapcsolódási lehetőségeket, kávézókat és természetesen kutató és fejlesztő részlegeteket is tartalmaz. A különleges épület mindössze 20%-ot foglalna el a több mint 28 hektáros alapterületből.

A levegő tisztaságát a mintegy 6000 gyümölcsösből álló ligettel biztosítanák, míg a maradék területen további tájépítészeti különlegességekkel lepnék meg a dolgozókat.

Az Apple célja, hogy a gigaprojektnek köszönhetően 30%-al csökkentsék a károsanyag – kibocsátást.

„Az épületen csak íves felületek lesznek. Világszerte szerezetünk tapasztalatokat ilyen célú épületek építésével, így tudjuk, miként készítsük el a világ legnagyobb üvegfelületét. Ráadásul mindezt íves formában, mely körbefutja az épületet. Nagyon laza lesz” – válaszolta Jobs a kivitelezéssel kapcsolatos kérdésre.

A videó, melyen Jobs bemutatja terveit a városvezetésnek:

YouTube előnézeti kép