Zöld építészet

Hogyan teljesítheti Magyarország az Európai Uniós direktívákat?

2011.06.24. - 12:36  |  Nincs hozzászólás

Az Európai Unióban kiemelten kezelik az energiahatékonysággal összefüggő kérdéseket, így az épületenergetikával kapcsolatos követelmények szigorodtak az elmúlt időszakban.

A direktívák szerint 2018-tól a közintézményeknek alacsony energiafogyasztásúaknak kell lenniük, 2020-tól pedig valamennyi új épületnek a közel nullenergiás körbe kell tartoznia. A cél, hogy az épületek energiafelhasználása jelentősen csökkenjen, ugyanakkor növekedjen a megújuló energiák – nap, szél, földhő – használata. Ezáltal jelentősen nőhet az épületenergetikai felújítások száma, és erősödhet a megújuló energiák piaca.

A magyar épületállomány energetikai állapota az EU-átlagnál rosszabb, ezért azok átalakítása, korszerűsítése különösen jelentős potenciált jelent az energetikai területen. Ma a Magyarországon felhasznált összes energia 40%-át az épületeinkben használjuk el (ennek egyharmadát a nem lakáscélú ingatlanok – irodák, gyárak, iskolák, kórházak – teszik ki), s ennek mintegy kétharmada a fűtés és a hűtés számlájára írható. Az épületek fűtése az egyik legnagyobb CO2 kibocsátó.

Az épületszektor energetikai korszerűsítésének jelentőségét támasztja alá az a tény, hogy ebben a szektorban lehet a leginkább költséghatékony módon energia-megtakarítást elérni. Az épületenergetika az Európai Unió egyik fő prioritási területe is, mert bizonyítottan ez az a terület, ahol a leghatékonyabban lehet a klímavédelmi célokat teljesíteni.

 

A kormány 2011-től az Új Széchenyi Terv részeként átfogó épületenergetikai programot tervez indítani, melynek célja az épületek energetikai korszerűsítése, az energiahatékonyság, valamint a megújuló energiaforrások alkalmazásához történő hozzájárulás. A tervezett programok egységes keretbe kívánják foglalni a lakóépületek, a középületek és egyéb épületek energiahatékony fejlesztését, a megújuló energiaforrások épületekben való alkalmazását, a felújítást és az energiahatékony újépítést. A komplex épületenergetikai program több elemből áll, s a finanszírozási (támogatási programok), a szabályozási (előírások, szabályozások) és a tudatformálási-ismeretadási alprogramokat összetetten, egymásra épülően tartalmazza.

Az Új-Széchenyi Terv kiváló lehetőséget teremt arra, hogy az ágazatban elinduljon a fejlődés, hiszen az új projektek több megrendeléshez juttattatják a vállalkozásokat. A beruházások között várhatóan lesznek olyanok, amelyeknek nagy az élőmunkaigénye, ez pedig jótékonyan hat a foglalkoztatásra.

Az előírt Európai Uniós célok teljesítéséhez kapcsolódóan az immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő CEP Clean Energy & Passive House Expo kiemelten foglalkozik többek között az épületek energiahatékony építésével, felújításával, zéró energiafelhasználású és passzívházakkal, energia tanácsadással, épületautomatizálással, gépészettel és facility managementtel. A kiállítás és a párhuzamosan megrendezésre kerülő szakmai konferenciák a fenntartható építészet kiemelkedő eseményévé váltak. A rendezvény október 19-20-án a Material Event Centerben kerül megrendezésre, mely alapkoncepciója “az építkezéshez és lakberendezéshez mindent egy helyen megtalál”, vagyis mindent, amire a pincétől a padlásig egy épületben szükség lehet.

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »