Zöld építészet

Épületenergetikai felújítások a hazai energiafalók ellen

2011.06.28. - 12:45  |  Nincs hozzászólás

A WWF természetvédelmi szervezet és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium június 27-én kerekasztal-beszélgetést szervezett az épületenergetika jeles képviselőinek jelenlétével. A rendezvény célja az volt, hogy a hazai épületenergetikai felújítások akadályait elhárítsuk.

Az átlagos magyar épületek energia-fogyasztása pedig igencsak szükségessé teszi ezeket a felújításokat. Mindez persze nemcsak az ingatlanok pénzügyi terheit csökkentené, de a károsanyag-kibocsátást és az ország földgáz-függőségét is mérsékelné.

Az épületenergetikai felújítások felgyorsításához nem elegendő a jó kormányzati szándék. A sikerhez a pénzintézetek, energiaszolgáltatók, energiafogyasztók, építőipari vállalatok és más szereplők szoros együttműködésére van szükség.

A WWF és az NFM korábbi, márciusi rendezvénye európai szinten ültette egy asztalhoz a legfontosabb szereplőket. Június 27-én pedig ennek folytatásaként, a magyar EU elnökség hivatalos eseményeként újabb kerekasztal-beszélgetés zajlott, amely a hazai érintettek közötti kooperációt kívánta elősegíteni.

„Az épületenergetikai programokban sok a lehetőség, de sok a kockázati tényező is. Ezek feltárásáról szól a mai nap” - mondta Kaderják Péter, a Regionális Energia Kutató Központ vezetője. A hétfői kerekasztalra azok a hazai szervezetek fogadták el a felkérést, akik érdemi részvétele nélkül Magyarországon az épületenergetikai felújítások hatékony végrehajtása nem képzelhető el. A kerekasztal résztvevői három panelben vitatták meg a felújítások előtt álló akadályokat és megoldási lehetőségeket.

Magyarországon a tömeges épületenergetikai felújítások előtti akadályok lebontása több szempontból is nagy jelentőséggel bír. Mindenekelőtt, épületeink rendkívül energiafalóak: Budapesten egy átlagos lakás energia-fogyasztása duplája egy hasonló bécsi lakásénak. „Legolcsóbban úgy tudunk energiát spórolni, hogy növeljük az épületek energiahatékonyságát” – mondta Pálvölgyi Tamás, a BME egyetemi docense. Hazánk összes primerenergia-fogyasztásának mintegy 40%-át épületekben használjuk el.  Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának jelentős csökkentéséhez komoly épületenergetikai beruházások szükségesek. A lakóingatlanokkal és középületekkel kapcsolatos pénzügyi terhek meglehetősen megnövekedtek az utóbbi időben, ezen az épületenergetikai megtakarítások számottevő mértékben enyhíthetnek. Ezek a fejlesztések emellett hozzájárulhatnak hazánk mai jelentős földgáz-függőségének mérsékléséhez is.

Mindezek megvalósulása, a megfelelő támogatás hitelkonstrukciók hiányában nehezen képzelhető el. „Valós információkon alapuló, kiszámítható, hosszú távon is stabil támogatási rendszerre lenne szükség” – mondta László György a Főgáz Zrt. termékfejlesztési projektmenedzsere. Ezt erősítették meg a banki szféra képviselői is, akik nagy potenciált látnak az épületenergetikai beruházásokban. Ugyanakkor szükségesnek tartják a biztosítékok rendszerének megfelelő kialakítását is. Ezen felül a pénzügyi szektorban azt tapasztalják, hogy a lakossági ügyfelek számára nem állnak rendelkezésre a megfelelő információk, így a programokba való bekapcsolódásuk is bizonytalan.

„A rendezvényen megerősítést nyert a hasonló fórumok iránti igény. A WWF az elhangzott megállapítások alapján a jövőben továbbra is katalizátorként kíván működni, és hasonló jellegű rendezvényeket szervezni, az aktuális kérdések megvitatására” - mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »