Zöld építészet

Nemzetközi energiahatékonysági tanúsítvány Magyarországon is

Magyarországon is meg lehet szerezni az ISO 5001:2011 nemzetközi energiairányítási tanúsítványt - közölte az egyik ilyen minőségbiztosító, az SGS Hungária Kft. az MTI-vel.

A szabvány segítségével az energetikai szakértővel nem rendelkező vállalkozások, intézmények, önkormányzatok egyszerűen és gyorsan felismerhetik az “energiafaló” berendezéseket, rendszereket, és megalapozott döntéseket hozhatnak az energiahatékonyság érdekében.

Az ISO 5001 – hasonlóan más nemzetközi szabványokhoz – a “tervezd meg, hajtsd végre, ellenőrizd és avatkozz be” elvre épül. Ez a szabvány annyiban más, már létező energiairányítási szabványokhoz képest, hogy foglalkozik az energia beszerzéssel, vizsgálva annak előállításához kapcsolódó környezeti hatásokat is.
A tanúsítvány bevezeti az energia-alapvonal (energy baseline) fogalmát, ami mérhető hivatkozási alap az energia teljesítmény méréséhez.

A genfi központú International Organization for Standardization (ISO) a napokban tette közzé az ISO 5001:2011-es szabványát.